Skriftleg spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1018 (2020-2021)
Innlevert: 21.01.2021
Sendt: 21.01.2021
Svart på: 01.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Når og på hvilken måte har regjeringen tenkt å gå tydelig ut med beskjed til befolkningen om hvordan man skal forholde seg til smittevern etter at man er vaksinert mot covid-19?

Grunngiving

Beredskap handler som kjent, om å være i forkant. Regjeringen har selv bedt folk om å holde ut i den forhåpentligvis siste, men for mange, tunge etappen vi har foran oss. De fleste ser fram til at det skal bli deres tur til å bli vaksinert.
Foreløpig er det ingen som kan gi et godt svar på om vaksinene kun beskytter den som er vaksinert, eller om de også hindrer smittespredning. Men den informasjonen er lite tilgjengelig for folk flest. Det er derfor en fare for at den kan ha gått hus forbi.
På Folkehelseinstituttets hjemmeside ligger det riktignok en artikkel med informasjon til befolkningen om vaksine, men man må ha lest langt ned i artikkelen før man finner et avsnitt om at smittevernreglene skal følges, selv om man er vaksinert.
Det er med andre ord svært, svært viktig at regjeringen nå er tydelig - fortsett med munnbind, fortsett å holde avstand, fortsett å begrense kontakter osv., helt til det blir gitt annen beskjed.
Det ville vært virkelig ille dersom vi taper kampen mot viruset på oppløpssida, bare fordi folk har misforstått og tror at de ikke er smittebærere etter å ha blitt vaksinert. I tillegg til tydelig informasjon til offentligheten, som bør gjentas og gjentas, bør regjeringen også sørge for at alt helsepersonell som setter vaksine, sørger for at hver og en som får sprøyte, blir informert om viktigheten av å fortsette å følge smittevernreglene, og at personellet eksplisitt forsikrer seg om at informasjonen er oppfattet og forstått.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringens langsiktige strategi for håndteringen av covid-19-pandemien og beredskapsplan for smitteverntiltak under covid-19-pandemien har vært lagt til grunn for håndtering av situasjonen. Smittesituasjonen kan endre seg raskt og regjeringen følger derfor spredning av de mer smittsomme virusene nøye, både i Norge og i utlandet. Vi må være forberedt på å innføre strenge tiltak for å stanse smitten. Samtidig vil vi ikke ha mer inngripende tiltak enn nødvendig. Dette er en krevende balansegang. Derfor er det behov for en fleksibel og dynamisk strategi, som tar hensyn til denne usikkerheten. Det gjelder både for smitteverntiltakene og de økonomiske tiltakene.
Regjeringen forsøker hele tiden å finne en balanse mellom å være føre var og handle raskt nok og tidlig nok, samtidig som tiltakene skal være forholdsmessige i lys av smittesituasjonen. Smitteverntiltakene må være tilstrekkelige for å gi nødvendig smitteverneffekt, men ikke mer begrensende overfor befolkningen og virksomheter eller mer langvarige enn nødvendig. For at smitteverntiltakene skal være effektive må de ha oppslutning i befolkningen. Kommunikasjon som når ut til alle grupper i befolkningen og næringsliv er derfor et svært viktig virkemiddel for å redusere smittespredning, og redusere negative samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser.
Det er stor usikkerhet knyttet til fremtidig smittespredning, vaksinenes effekt, smitteverntiltak og virkningene for norsk økonomi. Det er flere faktorer som påvirker utviklingen av pandemien; (i) tilgjengelighet og effekt av vaksiner, (ii) nye virusvarianter som påvirker smittsomhet, alvorlighet eller immunitet, (iii) befolkningens tillit og etterlevelse av smitteverntiltak, (iv) kapasiteten i helsetjenesten til testing og smittesporing og (v) utviklingen i resten av Europa og omfang av tiltak for å begrense importsmitte. Det er derfor mulig å se for seg en rekke scenarier for pandemien gjennom 2021. Dette redegjør regjeringen nærmere for i Prop. 79 (2020-2021) som ble lagt fram fredag 29. januar. Det vil også i det videre være viktig med god kommunikasjon for å gjøre det lettere for befolkningen, virksomheter mv. å forholde seg til justering av tiltak og vaksinasjon.