Skriftleg spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:992 (2020-2021)
Innlevert: 18.01.2021
Sendt: 19.01.2021
Svart på: 26.01.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Vil regjeringen raskt legge fram en plan for gjenåpning av kulturlivet og gjennomføring av større arrangement innen kultur og idrett?

Grunngiving

Det er på tide å se framover. Skal vi sikre et levende kultur- og idrettsliv etter covid-19, må det, parallelt med forlengelse av krisetiltakene, legges en plan for gjenåpning. Dette for å sikre at aktiviteten raskt kommer i gang, når smitteverntiltakene tillater det, slik at man så raskt som mulig kan samle mennesker på større arrangement.
Flere europeiske land er allerede godt i gang med studier som omfatter både arrangører, myndigheter og forskningsmiljøer. De ser på hvordan smitten spres blant publikum, forskjellige tiltak for publikumskontroll og bruk av hurtigtester.
Danske myndigheter er igjen i front og har satt av 50 mill. danske kroner til et «gjenstartsteam», et utvalg bredt sammensatt av representanter fra både kulturliv og idretten, som i løpet av februar skal foreslå innspill og tiltak for å sikre en rask og god gjenåpning av kultur- og idrettsarrangement. Arbeidet vil danne grunnlaget for videre tiltak som er varslet våren 2021.
I Norge vet vi fortsatt ikke hvordan krisehjelpen for kulturlivet i det hele tatt vil innrettes. Arrangementene som er under planlegging i 2021, mangler avklaringer og langtidsbestemmelser for kapasitetsberegning. Det er behov for tiltak som gir kulturlivet større forutsigbarhet og muligheter til å se framover.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg har stor forståelse for at aktørene i sektoren har behov for forutsigbarhet, og at mange nå er ivrige etter å komme i gang med å planlegge arrangementer framover. Særlig er sommersesongen høysesong for større arrangementer på kultur-, idretts- og frivillighetsområdet. Men også for vinteridretten er situasjonen utfordrende.
På grunn av smittesituasjonen er det dessverre svært vanskelig å forutsi hvilke smitteverntiltak som er aktuelle fram mot sommeren. Situasjonen er uforutsigbar, det er flere usikkerhetsmomenter, og bildet kan endres på kort tid ved eventuell spredning av nye virusvarianter med større smittsomhet. Dette viser ikke minst den akutte smittesituasjonen vi nå opplever i Nordre Follo og i Oslo-regionen. Den viktigste prioriteringen akkurat nå er å få smittetallene ned. Det vil være svært uheldig om vi åpner opp for store arrangementer for tidlig, og dermed får nye bølger med utbredt smitte. Vi vet at viruset raskt sprer seg når mange mennesker er samlet, og derfor er det dessverre nødvendig å fortsatt redusere antallet kontaktpunkter på arrangementer.
Jeg har tett dialog med flere av de store aktørene i kulturbransjen, idretten og frivilligheten. De ordningene jeg nå har lansert for sektorene har blitt til gjennom både muntlige og skriftlige innspill fra sektoren og er nå på en høringsrunde før de fastsettes endelig. Jeg har også bedt Norsk kulturråd sammen med andre relevante etater om å tilrettelegge et innspillsmøte med aktørene i kulturfeltet om gjenåpning av kultursektoren. Møtet gjennomføres denne uken. Jeg vil delta for å diskutere og drøfte veien videre sammen med sektoren. Jeg vil også møte andre store festivalaktører den nærmeste tiden for å lytte til deres innspill.
Gjennom hele pandemiperioden har jeg vært opptatt av å oppdatere og justere koronastøtteordningene ettersom situasjonen har endret seg. Regjeringen har vist at vi følger nøye med på kultursektorens behov og følger fortløpende opp. Vårt mål er å hjelpe sektoren gjennom koronasituasjonen, og dette løftet ligger fast. Regjeringen er på lag med kulturen, idretten og frivilligheten, og vi vil hjelpe sektoren så lenge pandemien vedvarer.