Skriftleg spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:120 (2020-2021)
Innlevert: 13.10.2020
Sendt: 14.10.2020
Svart på: 20.10.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Vil statsråden endre «Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 26. Behandling før henging», for å tillate og tørke sei og hyse under 1,5 kg med hodet på til eksport for konsum i utenlandske markeder, og vil statsråden gi føringer til Mattilsynet om en dispensasjonspraksis for å tillate tørking av sei og hyse under 1,5 kg med hodet på fra Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 26. Behandling før henging, frem til en forskriftsendring for å prøve ut dette produktet på markedet?

Grunngiving

Jeg har blitt kontaktet av flere i næringen som ser muligheten for å bedre økonomien i dette produktet dersom det tillates å tørke småsei og hyse med hodet på til konsum i utenlandske markeder.
Dette gjelder sei og hyse 1,5kg- (under 1,5) og behøver ikke dispensasjon fra bløggeforskriften, fordi denne bløgges og sløyes på vanlig måte. (Dispensasjonen fra bløggeforskriften for sei under 58cm (ryggsei) er til et annet marked.)
I dag er det dårlig økonomi i disse produktene fordi tørking av denne medfører to parallelle operasjoner, ved at hodet tas av og hodet og fisken henges hver for seg.
Ved å åpne for at dette segmentet kan henges med hodet så vil det bidra til å bedre økonomien i et produkt som er lite lønnsomt.
Det er marked for et slikt produkt i Nigeria og muligens også Kroatia og Sør Korea.
Nigeria ønsker produktet med hode på, dette på små fisk og Sør-Korea importerer i dag Alaska Pollock som de selv tørker med hodet på.
Innovasjon Norge kjørte et program og sendte aktører fra tørrfisknæringen i fjor høst til Sør Korea for å forsøke å komme inn på det koreanske markedet, hvor det til nå er Alaska Pollock som dominerer markedet som importeres til Sør Korea for egenproduksjon av tørrfisk.
Det er etter det jeg kjenner til gitt dispensasjon for dette fra Mattilsynet under koronasituasjonen, men det vil være hensiktsmessig å endre forskriften for å levere produkter som markedet ønsker på permanent basis.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Det er forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer 28. juni 2013 nr. 844 (fiskekvalitetsforskriften) som regulerer det aktuelle spørsmålet. Forskriftens § 26 andre ledd regulerer behandling før henging og lyder slik:

"Fisk skal ikke tørkes med hode. Slintrer, lever, blodlevringer, galleblære og andre innvollsrester og urenheter skal fjernes fra fisken. Fisken skal skylles grundig i drikkevann eller rent vann. Fisk med utpreget rist (skjell), slik som hyse og sei, skal behandles atskilt og skal ikke skylles, sperres eller transporteres sammen med annen fisk."

Formålet med fiskekvalitetsforskriften er å fremme god kvalitet på fisk og fiskevarer til for-bruker, og bidra til markedsadgang for norsk fisk og norske fiskevarer i utlandet. Bakgrunnen for kravet om tørking uten hode er å oppnå best mulig kvalitet på sluttproduktet.
På bakgrunn av at markedssituasjonen for hvitfisknæringen var utfordrende som følge av koronasituasjonen, ble det i juni d.å. gitt en midlertidig dispensasjon fra fiskekvalitetsforskriften § 26 ut 2020.
Forskriften § 39 åpner for at Mattilsynet kan gi dispensasjon fra bestemmelsene i fiske-kvalitetsforskriften, men bare for "særlige tilfeller". Ordlyden "særlige tilfeller" tilsier at det skal noe spesielt til for å få dispensasjon, og departementet legger til grunn at terskelen for dispensasjoner skal være høy. Dagligdagse vanskeligheter og mer langvarige situasjoner kan vanskelig sies å være "særlige tilfeller", mens tidsbegrensede vanskeligheter på grunn av uforutsette situasjoner, som f.eks. koronavirusutbruddet, kan sies å være et “særlig tilfelle“.
Jeg er opptatt av at norsk sjømat skal være av god kvalitet, og fiskekvalitetsforskriften er et virkemiddel for å ivareta dette.
Det er Mattilsynet som håndhever fiskekvalitetsforskriften og som vurderer søknader om dispensasjon. Nærings- og fiskeridepartementet vil før utløpet av dispensasjonen vurdere markedssituasjonen på nytt i samråd med Mattilsynet. I dette vil det vurderes om det er grunnlag for å videreføre dispensasjonen, eller om det er grunnlag for å iverksette en regulær høringsprosess for å endre bestemmelsen i forskriften. FHF og Nofima har startet et prosjekt som ser på kvaliteten til tørrfisk med hode, og prosjektet skal etter planen være ferdig 31. desember 2020. Dette er noe jeg vil ta med i vurderingen.