Skriftleg spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:1673 (2019-2020)
Innlevert: 19.05.2020
Sendt: 19.05.2020
Svart på: 27.05.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at lokale byråkratiske prosesser i Møre og Romsdal ikke stopper havbruksprosjekter som har potensiale til å gi økonomisk vekst og arbeidsplasser i tiden fremover?

Grunngiving

Oppdrettsselskapet Hofseth Aqua AS har utarbeidet planer om å utvikle næringsaktiviteten i Storfjorden i Møre og Romsdal. Hofseth opplyser om at prosjekter og investeringer for flere millioner kroner kan settes i gang i løpet av få dager om de nødvendige tillatelsene gis. Dette vil få opp økonomisk aktivitet og skape flere arbeidsplasser i regionen, noe som er særlig tiltrengt i disse korona-tider. Over en tiårsperiode har Hofseth planlagt prosjekter og investeringer for nærmere 15 milliarder kroner.
Imidlertid viser det seg at lokalt byråkrati kan sette en stopper for den planlagte aktiviteten i Storfjorden. Fylkesmannen i Møre og Romsdal har ifølge Hofseth stoppet fire FoU konsesjoner, og videre varslet at hun vil stoppe søknad om ny lokalitetsstruktur samt søknad om visningskonsesjon. Som en konsekvens av dette er flere av Hofseths planlagte investeringer og prosjekter satt på vent. Dette dreier seg om konstruksjon av ny bløggebåt, restrukturering av fjorden og 4 FOU-konsesjoner til en verdi av 4-600 millioner kroner. I tillegg settes bygging og design av ny fabrikk med Ulstein Betong verdt 5-600 millioner kroner på vent, samt bygging av et nytt landbasert oppdrettsanlegg i Røbergvik gruveanlegg til 12-13 milliarder kroner.
Hofseth mener at alle kriterier som stilles i lover og forskrifter er oppfylt, og stiller seg uforstående til Fylkesmannens vurderinger. Det oppleves som om sårt tiltrengte investeringer og prosjekter i regionen obstrueres. I en juridisk vurdering innhentet fra Advokatfirmaet CLP DA argumenteres det for at Fylkesmannen i disse sakene har gått utenfor sitt mandat og satt alminnelige krav til forsvarlig saksbehandling til side. Advokatfirmaet mener at gjennom håndteringen av enkeltsaker synes Fylkesmannen å praktisere et generelt forbud mot å legge nye tillatelser til Storfjorden, og påpeker at regelverket knyttet til villaks og sjøørret ikke gir Fylkesmannen en slik kompetanse.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Tildeling av tillatelser til akvakultur med laks, ørret og regnbueørret skjer gjennom at virksomheten gis et tilsagn om tillatelse og deretter, dersom virksomheten ikke allerede har lokaliteter, søker om klarering av tillatelsen på en ny lokalitet eller en eksisterende lokalitet gjennom samlokalisering.
Tildeling av tillatelser til lakse- og ørretoppdrett til forskningsprosjekter er et viktig virkemiddel for å bringe norsk akvakulturnæring videre. Fiskeridirektoratet har opplyst om at de ikke har mottatt noen søknad om FOU-tillatelser fra Hofseth. Jeg antar derfor at representanten i sin begrunnelse for spørsmålet sikter til de 4 forskningstillatelsene som er tildelt Ewos. Ewos har søkt samlokalisert 3 av disse på Hofseth sine lokaliteter i Møre og Romsdal. Fylkesmannen har ikke avslått denne søknaden, men har i en uttalelse til søknaden frarådet at søknaden innvilges på bakgrunn av villaksinteresser. Mattilsynets regionkontor, som behandler slike søknader etter matloven og dyrevelferdsloven, har nektet samlokalisering av hensyn til lakselussituasjonen i området. Saken er påklaget til Mattilsynets hovedkontor for endelig avgjørelse. Ettersom saken fortsatt er til behandling i forvaltningen, er det ikke er riktig av meg å kommentere den nærmere nå.
Representanten har i begrunnelsen også vist til fylkesmannen har "varslet at hun vil stoppe søknad om ny lokalitetsstruktur samt søknad om visningskonsesjon".
Det er noe uklart hvilken søknad om visningskonsesjon som representanten Listhaug viser til. Norsk Sjømat Oppdrett AS har imidlertid fått tilsagn om visningskonsesjon og har søkt om å lokalisere den i Fjord kommune. Saken har blitt behandlet som en søknad om dispensasjon fra kommuneplanen etter plan- og bygningsloven. Saker under plan- og bygningsloven hører til kommunal- og moderniseringsministerens konstitusjonelle ansvarsområde, men jeg kan opplyse om at fylkesmannen i Trøndelag som settefylkesmann har avslått dispensasjonssøknaden på grunn av saksbehandlingsfeil i kommunen. Saken må derfor eventuelt behandles på nytt i kommunen. Ettersom dette er en pågående sak om lokalisering, vil det heller ikke være riktig av meg å kommentere denne saken nærmere.
Jeg er ikke kjent med at fylkesmannen har varslet at hun vil stanse et arbeid med en ny lokalitetsstruktur.
Regjeringen har store ambisjoner på vegne av norsk havbruksnæring, og ønsker å legge til rette for vekst og økt verdiskaping innenfor miljømessige bærekraftige rammer. Jeg kan imidlertid ikke se at det skulle foreligge noen særlige forhold i Møre og Romsdal som tilsier generelle tiltak.