Skriftleg spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1436 (2019-2020)
Innlevert: 27.04.2020
Sendt: 27.04.2020
Svart på: 29.04.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Mener statsråden at tilsynsrådet skal drives på frivillig grunnlag, eller bør de som påtar seg oppdrag for rådet få betalt for eksempel etter sin normale timesats?

Grunngiving

I hver av kriminalomsorgens fem regioner finnes det et tilsynsråd. Tilsynsrådet fører tilsyn med fengsler og friomsorgskontorer og ser til at behandlingen av de domfelte og innsatte skjer i samsvar med gjeldende rett. Tilsynsrådet kan føre tilsyn ved alle sider av straffegjennomføringen som faller inn under kriminalomsorgens ansvarsområde.
Medlemmene i tilsynsrådene har ingen tilknytning til Kriminalomsorgen og er dermed heller ikke underlagt kriminalomsorgens instruksjonsmyndighet.
Igjennom media kan vi denne helgen se et konkret eksempel fra kriminalomsorgen i Bergen, der kommer det frem at tilsynsrådet ikke gjennomfører sitt oppdrag etter planen. I all den tid Stortinget nettopp har behandlet sivilombudsmannens særskilte melding om isolasjon i norske fengsler, hvor det kommer frem en rekke svært alvorlige hendelser og brudd på menneskerettigheter i norske fengsler mener undertegnede at det er svært alvorlig at heller ikke Tilsynsrådet ser ut til å fungere etter hensikten.
Undertegnede opplever at ansatte i kriminalomsorgen er oppriktig bekymret over situasjonen, de ønsker å utføre sitt arbeid på en god måte og mener rådet er viktig for nettopp dette.
Slik undertegnede forstår det er hovedutfordringen en uenighet rundt finansiering av jobben rådet skal gjøre.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I hver av kriminalomsorgens fem regioner finnes det et tilsynsråd. Fylkesmennene foreslår, etter forespørsel fra Justis- og beredskapsdepartementet, medlemmer og varamedlemmer fra de respektive fylker. Justis- og beredskapsdepartementet oppnevner deretter leder, nestleder, medlemmer og varamedlemmer av tilsynsrådene. Det bør oppnevnes minst to medlemmer og ett varamedlem fra hvert fylke. Rådenes funksjonstid er to år.
Det følger av retningslinjer til straffegjennomføringsloven punkt 9.1 at minst ett av rådsmedlemmene bør være eller ha vært dommer. De øvrige medlemmene bør representere ulike yrkesgrupper.
Medlemmer av tilsynsrådene har krav på godtgjøring etter Statens personalhåndbok punkt 10.14.2 – Godtgjøring til leder, medlemmer og sekretærer i statlige utvalg. Utvalgsgodtgjøring er definert som honorar og ikke betaling for tjeneste.
I tillegg åpnes det for at det kan gis erstatning dersom deltakelsen i utvalget medfører tapt arbeidsinntekt for arbeidstakeren. Under visse forutsetninger kan også tapte inntekter for en virksomhet grunnet en medarbeiders deltagelse i utvalg, erstattes.
Som det fremgår av flere presseoppslag har departementet til behandling en klagesak om honorar til medlemmer av tilsynsrådet i Kriminalomsorgen region vest. Generelt er det naturligvis uheldig dersom tilsynsarbeidet stopper opp på grunn av uklarheter om honorar, særlig dersom dette har negative konsekvenser for innsatte og deres pårørende. Vi arbeider for at saken kan sluttføres i løpet av kort tid og for at det skal være et velfungerende tilsyn i Kriminalomsorgen region vest.