Skriftleg spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1070 (2019-2020)
Innlevert: 26.02.2020
Sendt: 26.02.2020
Svart på: 05.03.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden se på muligheten for å legge til grunn at skattemyndigheten ikke krever moms for disse pengene med tilbakevirkende virkning, men at kravet om å betale moms for dette gjelder fra det tidspunktet dommen fra Høyesterett var rettskraftig?

Grunngiving

I forbindelse med hesteløp får Kusk/rytter en prosentsats av inntjent premiebeløp i tillegg til dette får man en fast sats (oppsitterpenger). Dette er penger som man i mange år ikke har betalt moms av. En sak om dette er nå avgjort i Høyesterett at det skal betales moms på dette beløpet. Det som er en utfordring etter at dette nå er avgjort i retten, er at skattemyndighetene nå med tilbakevirkende kraft vil kreve tilbakebetaling for momsen på de inntektene som kuskene/rytterne har hatt de siste 3 årene. Dette oppleves svært urettferdig, også fordi mange i løpet av den nevnte 3 års perioden har hatt bokettersyn og fått godkjent sine regnskaper av skattemyndigheten. Derfor føles dette både urimelig og urettferdig. Dette vil og kunne dreie seg om svært store beløp for mange av de det gjelder, og gjøre at flere får store økonomiske utfordringer. Det er også viktig å ha med seg at historien bak dette med oppsitterpenger startet tidlig på 80-tallet, og målet var faktisk å unngå svart økonomi mellom hesteeier og kusk/trener.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Innledningsvis finner jeg grunn til å klargjøre at en kontroll av en avgiftspliktig, enten ved innhenting av kontrollopplysninger eller stedlig kontroll, ofte ikke omfatter alle avgiftsmessige forhold. En følge av dette er at en kontroll ikke innebærer at avgiftspliktiges regnskaper «er godkjent» i sin helhet. I saken det vises til, legger Høyesterett til grunn at det ble uført et betydelig antall kontroller i 2011, men at i «de aller fleste tilfellene ble ikke avgiftsplikt for oppsitt og premiepenger vurdert».
Høyesterett har nå fastslått at vederlag i form av startpenger (oppsitt) som tilfaller en kusk for hvert løp som kjøres, er avgiftspliktig omsetning. Det samme gjelder den andelen av premiepenger en kusk mottar etter avtale med hestens eier. At det foreligger avgiftsplikt på denne type vederlag er uttalt og lagt til grunn av Skatteetaten allerede i 2001. Skattedirektoratet opplyser at problemstillingen og skattemyndighetenes syn på avgiftsplikten, som er tema i dommen, har vært godt kjent i travsporten. Direktoratet viser til at det blant annet har vært oppslag i media og at Det Norske Travselskap har vært involvert i saken for domstolen som rettslig medhjelper (partshjelper).
Skattemyndighetene kan etter skatteforvaltningsloven endre enhver skattefastsetting når fastsettingen er uriktig. Fristen for å ta en sak opp til endring er som hovedregel fem år etter utgangen av skattleggingsperioden. Før fastsettingen tas opp til endring, skal det vurderes om det er grunn til det «under hensyn til blant annet den skattepliktiges forhold, den tid som er gått, spørsmålets betydning og sakens opplysning». Det er skattemyndighetene som tar stilling til dette i den enkelte sak.
Jeg ber om forståelse for at jeg ikke går inn i enkeltsaker eller tar stilling til skjønnsmessige vurderinger som det er skattemyndighetene som skal avgjøre.