Skriftleg spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:493 (2019-2020)
Innlevert: 08.12.2019
Sendt: 09.12.2019
Svart på: 13.12.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Er statsråden enig med Statnett i at det "har vært strategisk viktig at Statnett sammen med de andre systemansvarlige selskapene i Norden har vært eiere [av Nord pool]", er beslutningen om nedsalg fra 100 % til 34 % forankret hos Olje- og energidepartementet som eier, hvilke fordeler og ulemper ser statsråden med et slikt nedsalg, er statsråden enig med Statnett i at det om kort tid vil bli flere konkurrerende børser i Norge og Norden, og mener statsråden dette vil være fornuftig?

Grunngiving

5. desember ble det kjent at Statnett og de andre systemansvarlige nettselskapene i Norden og Baltikum skal selge 66 prosent av aksjene i den nordiske kraftbørsen Nord Pool til Euronext, som også eier Oslo Børs.
I en pressemelding sa konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett følgende:

"Nord Pool har vært en sentral aktør i etableringen av et velfungerende kraftmarked i Norge og Norden, og det har vært strategisk viktig at Statnett sammen med de andre systemansvarlige selskapene i Norden har vært eiere av selskapet. Når vi nå forventer at flere konkurrerende børser vil etablere seg i det nordiske markedet, endrer dette seg."

Videre uttalte Løvås at:

"Det europeiske kraftmarkedet er i endring, og prissetting for de ulike områdene er i dag en felles prosess i hele Europa. Markedsplassen for kjøp og salg av kraft er i dag konkurranseutsatt i Europa, og det er flere børser i mange land. Alt tyder på at dette om kort tid vil bli etablert også i Norge og Norden."

Statnett har tidligere argumentert for at Nord Pool Spots monopol må beholdes for å bevare forsyningssikkerheten. På Energi Norges vinterkonferanse i Berlin i 2014 uttalte daværende Statnett-direktør Bente Hagem, gjengitt av Teknisk Ukeblad 28. mars 2014, at:

"...i det integrerte europeiske kraftmarkedet er organiseringen av handelen komplisert nok fra før når 40 systemoperatører og 15 børser deltar i den daglige beregningen av spotprisen. Hvis det også skal være mange børser i hvert område, er det en risiko både for prissettingen og for effektiviteten."

Statnett SF er et statsforetak eid av staten ved Olje- og energidepartementet (OED).

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Jeg ser det slik at Statnetts eierskap i Nord Pool har vært viktig for utviklingen av det nordiske kraftmarkedet. I dag er det nordiske kraftmarkedet integrert i det europeiske kraftmarkedet gjennom overføringsforbindelser og sammenkobling av kraftbørsene.
Nord Pool har lenge vært den eneste børsen for fysisk krafthandel i Norden, men det har ikke vært noe monopol rettslig sett i Norge. Energiloven stiller imidlertid krav om markedsplasskonsesjon for organisering og drift av markedsplasser for omsetning av elektrisk energi.
Jeg er kjent med at andre kraftbørser nå ønsker å etablere seg i Norge og Norden.
Ved etableringen av flere kraftbørser i vårt område vil det bli konkurranse om å levere den beste tjenesten. Dette kan fremme utvikling i produkter og handelsløsninger, og kan bidra til å redusere gebyrene som markedsoperatørene avkrever.
Statnett er eier av vårt transmisjonsnett, og er systemansvarlig her til lands. Dette er oppgaver som reguleres gjennom energilovgivningen. Som systemansvarlig skal Statnett opptre nøytralt overfor alle børser. Jeg har derfor forståelse for at Statnett sammen med de andre systemansvarlige selskapene i Norden ikke lenger ser det hensiktsmessig å være 100 pst. eier i en kommersiell og konkurranseutsatt virksomhet som Nord Pool.
Samtidig er det sentralt for forsyningssikkerheten at børsvirksomheten tilrettelegges på en god måte slik at markedet bidrar til balanse fra dag til dag mellom kraftproduksjon og forbruk. Jeg mener dette hensynet ivaretas med den eierandelen Statnett og de andre systemansvarlige i Norden beholder i Nord Pool.