Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:505 (2019-2020)
Innlevert: 05.12.2019
Sendt: 09.12.2019
Svart på: 24.12.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Miljøundersøkelser viser at Hammerfest havn er sterkt forurenset av miljøgifter. En av Nord-Norges og blant landets mest forurensede havner. Med bakgrunn i den påviste forurensningen er Hammerfest havn utpekt som ett av de prioriterte områdene i regjeringens handlingsplan for opprydding i forurenset sjøbunn, jf. Stortingsmelding nr. 14 (2006 - 2007) ”Sammen for et giftfritt miljø”.
Når vil klima- og miljøministeren sette i gang den helt nødvendige opprydningen av Hammerfest havn?

Grunngiving

Miljøkartlegging, handlingsplan for miljørydding og detaljprosjektering var ferdigstilt i 2016/2017. Det ble søkt om finansiering over statsbudsjettet for 2018 og 2019 men prosjektet fikk ingen bevilgning.
Planene for opprydning av havna i Hammerfest er klare. I utarbeidelsen av prosjektet har det vært et faglig samarbeid og samordning mellom Miljødirektoratet, Kystverket, fylkesmannens Miljøvernavdeling i Finnmark, Finnmark fylkeskommune, Hammerfest kommune og Hammerfest Havn KF. Prosjektet er forankret i tverrpolitisk og enstemmig støtte og vedtak i Hammerfest kommunestyre. Et enstemmig fylkesting i Finnmark vedtok 17.06.2019 sin støtte til prosjekt Ren Havn Hammerfest. «RenHavn Hammerfest» er ferdig detaljprosjektert, innehar alle tillatelser og er klar til oppstart og gjennomføring. Det er lagt inn en søknad for 2020, men bevilgninger til prosjektet er ikke tatt med i forslag til Statsbudsjett som ble lagt frem 07.10.2019.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Regjeringen er opptatt av å rydde opp i forurenset sjøbunn. Stortingsmeldingen nr. 14 (2006-2007) Sammen for et giftfritt miljø, inneholder en helhetlig handlingsplan for opprydding i forurenset sjøbunn og omfatter 17 prioriterte kyst- og fjordområder, prioriterte havner og skipsverft. Forurenser-betaler-prinsippet og pålegg etter forurensningsloven ligger til grunn for alt arbeid med forurenset sjøbunn og med forurenset grunn på land. Statlige myndigheter bidrar med finansiell støtte der dette er aktuelt, f.eks. der den ansvarlige ikke kan identifiseres, ikke lenger finnes, ikke er betalingsdyktig eller det av andre grunner ikke ville være rimelig å pålegge den ansvarlige de fulle kostnadene. Den statlige støtten bevilges over KLDs budsjett, administrert av Miljødirektoratet. Arbeidet med forurenset sjøbunn omfatter både mindre og større tiltak som kartlegging, forundersøkelser, pilotprosjekter, planlegging, prosjektledelse, tildekking med rene masser, oppgraving (mudring) og deponering av forurensede masser, kontroll og overvåking.
Hammerfest havneområde er et av de prioriterte områdene i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset sjøbunn. Sjøbunnen i havneområdet er betydelig forurenset av miljøgifter som PCB og TBT fra tidligere tiders aktiviteter, og utgjør en risiko for helse og økosystemer. Hammerfest kommune og Hammerfest Havn KF planlegger å samkjøre oppryddingen av sjøbunnen med bygging av ny havneterminal, fiskerikai og Kystverkets planer for farledsutdyping i nærliggende områder.
Prosjektet vil gi både god miljø- og samfunnsnytte, og opprydding i Hammerfest havn er høyt prioritert fra min side.