Skriftleg spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til statsministeren

Dokument nr. 15:68 (2019-2020)
Innlevert: 10.10.2019
Sendt: 11.10.2019
Svart på: 18.10.2019 av statsminister Erna Solberg

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Var Norge blant de 30 landene som sluttet seg til et felles internasjonalt initiativ for å fordømme Kinas behandling av etniske uigurer og andre muslimer i Kina?

Grunngiving

NTB meldte den 26. september at over 30 land, inkludert USA, sammen hadde fordømt Kinas behandling av etniske uigurer og andre muslimer i landet. Videre melder avisen at den amerikanske viseutenriksministeren John Sullivan inviterer flere land til å slutte seg til det internasjonale initiativet for å kreve en stans på Kinas forferdelige undertrykkelse.
Jeg ønsker å få klarhet i om Norge var blant de 30 landene det refereres til, og hvorvidt vil Norge slutte seg til initiativet USA inviterer til.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Norge var sammen med representanter for rundt tretti andre land på det aktuelle arrangementet 24. september. Frivillige organisasjoner og media var også til stede. Utenriksdepartementer opplyser at det ikke forelå noe sluttdokument eller erklæring som man kunne slutte seg til i forbindelse med møtet. Det ble heller ikke lansert noe initiativ på møtet, utover en generell oppfordring til «å bli med på den internasjonale innsatsen for å kreve (…) en slutt på Kinas forferdelige undertrykkingskampanje», slik nyhetsbyrået Reuters siterte USAs viseutenriksminister John Sullivan fra det omtalte møtet.
Regjeringens holdning til situasjonen i Xinjiang er klar. Vi har uttrykt vår bekymring flere ganger bilateralt og multilateralt, og understreker at alle tiltak for å bekjempe terror og å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme må være i tråd med menneskerettighetene. Vi oppfordrer kinesiske myndigheter til åpenhet om situasjonen, herunder å gi FN-observatører uinnskrenket tilgang til regionen.
Menneskerettigheter ble drøftet under den siste runden med politiske konsultasjoner i september 2018, blant annet når det gjelder situasjonen i Xinjiang. Vi drøftet også hvordan vi kan ha nærmere bilateral kontakt om menneskerettigheter, noe vi har fulgt opp i ettertid.
Norge tok opp situasjonen i Xinjiang under FNs periodiske landhøring (UPR) av Kina i Menneskerettighetsrådet i november 2018, og anbefalte blant annet at Kina gir full tilgang for FN-observatører til stedene der folk er internert.
Vi har også tatt opp spørsmålet i ett felles brev sammen med 21 andre land til presidenten i FNs menneskerettighetsråd og høykommissæren for menneskerettigheter i juli i år, samt under menneskerettighetsrådets høstsesjon i
september i år. I tillegg har situasjonen i Xinjiang vært et tema i politiske møter, inkludert i statsministerens møte med lederen for Kinas folkekongress i Oslo i mai.