Skriftleg spørsmål fra Karin Andersen (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2298 (2018-2019)
Innlevert: 18.09.2019
Sendt: 19.09.2019
Rette vedkommende: Justis- og innvandringsministeren
Svart på: 25.09.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): En tidligere forsker ved Universitetet i Bergen fikk først avslag på asyl i Norge og ble tvangsutsendt til Rwanda. Han ble straks fengslet og dømt til 10 års fengsel for å ha skrevet regimekritiske artikler. I oktober 2018 omgjorde UNE sin beslutning og innvilget beskyttelse i Norge. Anke på dommen i Rwanda er nå avslått.
Hva gjør norske myndigheter for å hjelpe mannen som nå er utsatt for politisk forfølgelse fordi norske myndigheter har gjort feil?

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Spørsmålet er stilet til utenriksministeren, men det er oversendt meg som rette fagstatsråd for besvarelse.
Det er svært alvorlig at UNE har avslått en klage på et vedtak i en sak der det skulle vært gitt beskyttelse i Norge. UNE har omgjort sitt vedtak og vedkommende har nå fått oppholdstillatelse i Norge.
Denne saken viser at beskyttelsesbehovet i asylsaker kan være svært utfordrende å vurdere. Saken ble grundig behandlet; først av UDI, senere av UNE i nemndmøte og dernest av Oslo tingrett, som ga UNE medhold i at avslagsvedtaket var gyldig.
Vedkommende er borger av Rwanda. Han har ikke norsk statsborgerskap. Norske myndigheter kan ikke gripe inn en rettsprosess i et annet land, akkurat som andre lands myndigheter ikke kan gripe inn i norske rettsprosesser.
Etter løslatelse i Rwanda vil vedkommende kunne få utstedt et reisedokument fra norske myndigheter, for å returnere til Norge.