Skriftleg spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2197 (2018-2019)
Innlevert: 28.08.2019
Sendt: 29.08.2019
Svart på: 05.09.2019 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vil helseministeren bidra til å utvikle Norges beste hjerteavdeling ved sykehuset i Arendal videre, og vil han være en pådriver for at man får på plass en tredje lab, samt at man i fremtiden også kan få muligheten til å operere hjerteklaffer ved PCI-senteret?

Grunngiving

Hjerteavdelingen ved sykehuset i Arendal ble i 2018 kåret til Norges beste av Norsk hjerteinfarktregister. Sykehuset behandler ca. 700 infarkt i året, gjennomfører ca. 4 000 undersøkelser og behandlinger, har høy effektivitet og korte ventetider. Mulighetene for å styrke denne hjerteavdelingen med sitt PCI-senter er gode.
Likevel valgte sykehusstyret til helseministeren for kort tid siden å ikke legge fisking av blodpropper i hjernen til Arendal, men heller til Kristiansand. Dette på tross av at man ute i Europa ofte gjør dette i tett samarbeid med den spesialkompetansen som hjerteavdelingen representerer. I tillegg ville en lokalisering i Arendal gitt et nedslagsområde som i større grad også kunne gitt hjelp til Telemarks befolkning.
Skal hjerteavdelingen i Arendal kunne fortsette å være Norges beste, må man satse på den og den må gis ressurser til utvikling. I den forbindelse er det et ønske om å få etablert en tredje lab på hjertesenteret, samt at det kan legges til rette for at man i fremtiden også kan operere hjerteklaffer ved senteret.
En slik satsing vil gi løfte tilbudet ved PCI-senteret, gi større faglige utfordringer og således også kunne gjøre det enda mer interessant for høyspesialisert helsepersonell å søke seg dit.
I tillegg vil det selvsagt også styrke behandlingstilbudet til befolkningen i regionen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF. De opplyser at styret i Helse Sør-Øst RHF 14. juni 2018 vedtok at Sørlandet sykehus HF, som ett av tre helseforetak i Helse Sør-Øst, skulle etablere et tilbud om mekanisk trombektomi til pasienter med akutt hjerneinfarkt. Sørlandet sykehus HF valgte å etablere tilbudet ved sykehuset i Kristiansand. Jeg viser også til mitt svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nummer 1179 (fra 2018), hvor den faglige begrunnelsen for vedtaket framkommer.
I svaret viste jeg til at utredningsarbeidet for innføring av mekanisk trombektomi i Helse Sør-Øst la metodevurderingen «Mekanisk trombektomi ved akutt Hjerneinfarkt» (2016) fra Folkehelseinstituttet til grunn. Av det følger at mekanisk trombektomi ved hjerneslag skal utføres av nevrointervensjonsradiolog eller intervensjonsradiolog med nødvendig erfaring. I svaret viste jeg også til at hjerteleger vil kunne gi viktige bidrag i oppfølgingen av pasienter ved hjerneslag for å avklare om det foreligger en hjertesykdom eller hjerterytmeforstyrrelse, men at det i akuttfasen er nødvendig med kompetanse i nevrologi/slagmedisin. Sørlandet sykehus HF har vurdert at lokalisering av dette tilbudet i Kristiansand er mest hensiktsmessig, og denne faglige vurderingen ligger fortsatt til grunn.
Representanten Mørland spør om jeg vil være en pådriver for å få på plass et tredje laboratorium ved Sørlandet sykehus Arendal, og om muligheten for å operere hjerteklaffer ved PCI-senteret. Det er Sørlandet sykehus HF som må vurdere behovet for å anskaffe et tredje laboratorium, blant annet på bakgrunn av ventetider og kapasitet. Helse Sør-Øst RHF opplyser at operasjon av hjerteklaffer (åpen kirurgi og kateterbasert implantasjon av aortaklaffer) kun utføres ved Oslo universitetssykehus HF i Helse Sør-Øst. Faglige hensyn tilsier at det per i dag ikke er planer om at andre sykehus i regionen skal ha et slikt behandlingstilbud.