Skriftleg spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2139 (2018-2019)
Innlevert: 22.08.2019
Sendt: 22.08.2019
Svart på: 28.08.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre vanlige folk i deres kamp mot byråkratiet der innbyggeren åpenbart er utsatt for urett?

Grunngiving

Media har over tid belyst bryggesaken til Finn Krohn i Råde. Saken har pågått i 16 år og kostet millioner av kroner. Det er åpenbart at kommunen har begått flere feil og at Krohn har blitt skadelidende av dette. Til tross for at kommunen har gitt han godkjenning, hindrer byråkratiet han.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Først vil jeg presisere at jeg ikke kan ta stilling til den konkrete saken. Saker etter plan- og bygningsloven behandles lokalt i kommunen og eventuelt som klagesak hos fylkesmannen. Departementet tar kun konkret stilling til saker som kommer inn som klagesaker, omgjøringssaker, eller eventuelt i forbindelse med søksmål.
Jeg er opptatt av at regelverket skal være forutsigbart, og at like saker skal behandles likt. Dette sikres generelt av de generelle kravene til saksbehandling i forvaltningsloven. Også i plan- og bygningsloven er det en rekke regler som skal sørge for at effektiv og god saksbehandling. Reglene i lov og forskrifter utformes så langt vi klarer slik at de skal gi like rammer for alle innbyggere.
Reglene kan imidlertid ikke garantere at det ikke oppstår feil. Det kan oppstå uenighet eller misforståelser mellom forvaltning og privatpersoner, ikke minst der reglene åpner for skjønn. Dette kan føre til uklarheter og manglende forutsigbarhet. Forvaltningen kan selvsagt også ta feil.
De mest sentrale garantiene for innbyggernes rettssikkerhet er felles for alle forvaltningssaker. Klage- og omgjøringsinsmulighetene etter forvaltningsloven og muligheten for å gå til domstolene, er samfunnets viktigste verktøy for å hindre overgrep mot innbyggerne fra forvaltningen. Innbyggerne kan også få saken sin vurdert av Sivilombudsmannen. Så vidt jeg forstår har alle disse instansene vært involvert i den aktuelle saken.
Avslutningsvis vil jeg understreke at rettssikkerhet er et grunnleggende hensyn som alltid vil være en sentral del av vurderingen, når det utarbeides forslag til endringer i regelverket.