Skriftleg spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2035 (2018-2019)
Innlevert: 02.08.2019
Sendt: 02.08.2019
Svart på: 09.08.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Mener statsråden at kommuner som gjør slike feil må gi økonomisk kompensasjon?

Grunngiving

Vi kunne nylig lese i Sarpsborg Arbeiderblad om galleriet "Hos Anette'', som ved en feil hos kommunens skjenkekontrollører og/eller politiet medførte at hun feilaktig måtte stenge ned eller stanse servering av alkohol. Dette medførte tapt omsetning, men også omdømme hos den næringsdrivende.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Kommunene fører i dag kontroll med etterlevelsen av en rekke lover og regler. Kommunens kontroll med private virksomheter er et viktig virkemiddel for å sikre at formålet med regelverket blir oppnådd, og at kommunale retningslinjer blir fulgt opp i praksis.
Jeg kan ikke gå inn i den konkrete saken som representanten Wiborg refererer til. På generelt grunnlag vil jeg vise til at all skjenking av alkohol skal skje i samsvar med alkoholloven og de kommunale retningslinjene for dette. Det er kommunen som har ansvar for å kontrollere at de som har fått skjenkebevilling følger regelverket og de kommunale retningslinjene. Kontroll med ulovlig skjenking der bevilling mangler, er politiets oppgave.
I alle saker der kommunen fatter enkeltvedtak, vil den eller de personene som vedtaket retter seg mot, ha mulighet til å klage på vedtaket. For eksempel kan kommunens vedtak om inndragning av skjenkebevillinger påklages til fylkesmannen. Fylkesmannen vil da kunne prøve om vedtaket er innholdsmessig lovlig, er truffet av rett organ og har blitt til på en lovlig måte.
Forvaltningsloven inneholder ingen regler om erstatning for feil eller mangler ved kommunens saksbehandling. På samme måte som privatpersoner og private virksomheter, kan kommunen bli erstatningsansvarlig etter de alminnelige erstatningsreglene som blant annet følger av skadeerstatningsloven. Generelt vil kravene til erstatning være noe strengere enn kravene for å få kjent et vedtak ugyldig. At et vedtak er kjent ugyldig, fører dermed ikke automatisk til at kommunen er erstatningsansvarlig. For øvrig må det være opp til kommunen selv å vurdere om den ønsker å gi økonomisk kompensasjon.
Det er viktig at kommunene har gode rutiner for hvordan de skal føre kontroll med at private virksomheter etterlever lover og regler. For at kommunens kontrollvirksomhet skal være effektiv, må de private virksomhetene ha tillit til at kommunen behandler alle saker på en forsvarlig måte. Hvis kommunen begår feil, er det også viktig at kommunen retter feilen så raskt som mulig, slik at den får minst mulig konsekvenser for de private.