Skriftleg spørsmål fra Nina Sandberg (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1654 (2018-2019)
Innlevert: 16.05.2019
Sendt: 20.05.2019
Svart på: 24.05.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hva er bakgrunnen for at regjeringen i en pressemelding i forbindelse med budsjettforliket for statsbudsjettet 2019 sa at «det kan bygges 1 200 ekstra studentboliger i 2019» og at «Det kommer på toppen av de 2 200 studentboligene som allerede ligger inne i statsbudsjettet»?

Grunngiving

Det foreslås i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett å redusere bevilgningen til studentboliger med 298,5 millioner, begrunnet med at det bare kom inn søknader om tilskudd til 1448 nye hybelenheter fra studentsamskipnadene.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Regjeringen og stortingsflertallet har over flere år prioritert flere studentboliger, som skal sikre studentene et rimelig og forutsigbart boligtilbud som tillegg til det private markedet. Utlysningen på 3 400 tilsagn er den største satsingen på studentboliger noen gang.
Det har imidlertid de senere årene vært en utfordring for studentsamskipnadene å bygge studentboliger i tråd med tilsagnene de har fått, og tilskuddene til bygging har dermed ikke blitt utbetalt. En av årsakene til at samskipnadene ikke har realisert tilsagnene har vært for lave kostnadsrammer og tilskuddssatser. I tråd med regjeringens forslag, vedtok derfor Stortinget i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2018 å øke kostnadsrammene og satsene etter anbefaling fra Husbanken. Tilsagnene for 2018 ble lyst ut på nytt 16. mai 2018 med økte kostnadsrammer og tilskuddssatser. Som følge av dette valgte flere studentsamskipnader å trekke tilbake sine tilsagn, og samlet ble om lag 2 200 tidligere gitte tilsagn trukket tilbake. I den nye søknadsrunden søkte samskipnadene om til sammen 3 208 tilsagn til nybygg. Det ble innvilget 2 198 tilsagn, dvs. tilsvarende tilgjengelige tilsagn i 2018.
For å hindre et fall i studentboligbyggingen, vedtok Stortinget i tråd med regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2019 både å prisjustere kostnadsrammene og tilskuddssatsene, og å føre videre nivået på 2 200 nye tilsagn til studentboliger. Som følge av overført bevilgning fra 2018, var det imidlertid rom for å kunne gi tilsagn til ytterligere 1 200 studentboliger i 2019, det vil si totalt 3 400 tilsagn. Stortinget vedtok dette i tråd med budsjettforliket. I 2019 ble det derfor lyst ut 3 400 nye tilsagn, men samskipnadene søkte kun om til sammen 1 448 nye hybelenheter.
Det kan være flere grunner til at samskipnadene ikke har sendt inn søknad om flere nybygg i 2019. En av grunnene kan være at det er blitt stilt krav om at prosjektene må være så gjennomarbeidede som mulig og klare til at byggingen kan igangsettes raskt. En annen grunn kan være at samskipnadene allerede har flere tilsagn som skal igangsettes og dermed ikke har kapasitet til å starte opp flere nye prosjekter, eller at de ønsker å vente til senere utlysninger siden satsene vil prisjusteres årlig.
En arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet har gjennomgått tilskuddsordningen for studentboliger. Gruppen har hatt som mål å fremme forslag som gir effektiv og fremtidsrettet bruk av ressursene som settes av til studentboliger. Arbeidsgruppens rapport og forslag har vært på høring, og Kunnskapsdepartementet vurderer hvordan arbeidet kan følges opp.
Jeg viser til at temaet i representanten Sandbergs spørsmål også var debattert under Stortingets behandling av Dokument 8:98 S (2018-2019) 21. mai 2019. I lys av denne debatten og formuleringen i spørsmålet, vil jeg presisere at dersom representanten Sandberg ønsker å få klarhet i hvorvidt jeg kjente til at studentsamskipnadene kom til å levere færre søknader enn tilsagnene for 2019 gav rom for, og at dette var bakgrunnen for at antallet tilsagn ble økt i 2019, så er svaret på det "nei".
Jeg vil også i tiden fremover se nærmere på hvordan vi kan sikre oss bedre samsvar mellom hvor mange nye studentboliger vi gir tilskudd til og det faktiske behovet på de ulike studiestedene.