Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1608 (2018-2019)
Innlevert: 10.05.2019
Sendt: 13.05.2019
Svart på: 20.05.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Ulv er sett i Gausdal/Nordre Land. Sauebøndene er fullt sysselsatt med lamminga, og er i villrede om sauen trygt kan slippe ut på beite nå som fjøsene blir fulle av dyr. Observasjonene er bekreftet av Statens Naturoppsyn, men skadefellingstillatelse ble ikke gitt av Miljødirektoratet. SNO har fått i oppdrag å følge opp i samarbeid med bl.a. lokale lisensjegere, for å vurdere å iverksette skadefelling seinere på kort varsel.
Hvor ferske spor må man ha, og hvor mange dyr må gå tapt for skadefelling blir innvilga?

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Jeg er kjent med at det er meldt inn observasjoner om ulv i Gausdal og Nordre Land denne våren. Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer slike observasjoner, og SNO har verifisert spor av ulv i Gausdal og i Nordre Land i april. Etter det jeg kjenner til har senere innmeldte observasjoner i dette området vist seg å være feilmeldinger, altså ikke ulv, og det er høyst usikkert hvor og hvor langt ulven har vandret i løpet av de siste ukene.
Regjeringen har nylig åpnet for utvidet lisensfellingsperiode for ulv på seinvinteren og våren, og det kan i dag drives lisensfelling til og med 31. mai. Det er lisensfelling som er hovedvirkemiddelet for å regulere størrelsen og utbredelsen av ulvebestanden, og av kvoten rovviltnemnda i region 3 (Oppland) fastsatte er det fremdeles fem ulver igjen. Det betyr at lisensjegere altså har anledning til å drive lisensfelling til og med 31. mai.
I tillegg til lisensfellingen er det slik at Miljødirektoratet har fattet en kvote for betinget skadefelling av inntil fire ulver i hele landet med unntak av ulvesonen for perioden fram til og med 31. mai. Kvoten er gitt til Fylkesmennene som fortløpende vurderer søknader eller iverksetting av skadefelling etter eget initiativ. Etter 1. juni er det rovviltnemndene som fastsetter kvote for betinget skadefelling. Det betyr at forvaltningen, i tillegg til den ordinære lisensfellingen, kan iverksette skadefellingsforsøk dersom situasjonen krever dette. I alle områder gjøres det fortløpende vurderinger av dette. Etter det jeg kjenner til er det så langt ikke vurdert som hensiktsmessig å iverksette noe skadefellingsforsøk på ulv i dette området, og dette henger blant annet sammen med at det allerede er åpnet for lisensfelling samt at det er høyst usikkert hvor og hvor langt ulven har vandret i løpet av de siste ukene. En ulv har stor vandringskapasitet og kan nå befinne seg helt andre steder.