Skriftleg spørsmål fra Elise Waagen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1558 (2018-2019)
Innlevert: 02.05.2019
Sendt: 06.05.2019
Svart på: 16.05.2019 av helseminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hva gjør statsråden for å sikre at kvinners rett til en følgetjeneste ikke nå smuldrer opp på grunn av svake helsebudsjetter, og hvordan håndterer statsråden den prekære situasjonen som nå har oppstått i følgetjenestetilbudet?

Grunngiving

Helse- og omsorgsdepartementet har omlagt finansieringen av følgetjenestene for gravide fra HELFO til RHFene. Men vår underfinansierte helsetjeneste har ikke hatt kapasitet til å overta denne oppgaven, og nå ser vi at følgetjenestetilbud legges ned. Følgetjenesten er en rettighet for kvinner som har over 90 minutters reisevei fra sitt eget hjem til planlagt fødested. Jordmorforbundet sendte 15. mars et brev til departementet for å få svar på hvordan situasjonen skulle håndteres, men de har enda ikke mottatt svar. Vi ber derfor statsråden om å svare Stortinget.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene har hatt ansvar for beredskap for følgetjeneste og for selve følgetjenesten fra 2010. Folketrygden har imidlertid dekket enkelte tjenester utført av jordmor siden 2010. I Prop. 1 S (2017-2018) varslet Helse- og omsorgsdepartementet at ansvarsforholdene mellom folketrygden og de regionale helseforetakene skulle tydeliggjøres.
Helse- og omsorgsdepartementet sendte våren 2018 forslag til endringer i forskrift om utgifter til jordmorhjelp på høring. Høringsnotatet inneholdt blant annet følgende forslag om endringer:

-Overføre finansieringsansvaret for fødselshjelp ved jordmor som skjer under følgetjeneste/transport fra folketrygden til regionale helseforetak.
- Tydeliggjøre ansvarsforhold rundt beredskap for følgetjeneste til fødeinstitusjon.

I tillegg til å tydeliggjøre ansvaret for organisering og finansiering av jordmorhjelp mellom kommuner og regionale helseforetak, var bakgrunnen for forskriftsendringene å klargjøre tolkning og bruk av enkelte takster for å sikre lik praksis for godtgjørelse for jordmorhjelp for Helfo i hele landet. I høringsnotatet ble det uttrykt en klar intensjon om at jordmødrene fortsatt skal få godtgjort for det arbeidet de faktisk utfører. Videre ble helseforetakene i høringsnotatet anbefalt å gjennomgå sine avtaler med kommunene og påse at disse er oppdaterte med hensyn til finansiering.
Endringene i forskriften trådte i kraft 1. oktober 2018. Fra 2018 ble 1. mill. kroner overført fra folketrygden til de regionale helseforetakenes basisbevilgninger. Midlene som er overført fra trygden dekker de regionale helseforetakenes ansvar for fødselshjelp ved jordmor under følgetjeneste/transport til institusjon (kostnadsberegnet til om lag 0,4 mill. kroner) og for beredskap som regionale helseforetak har ansvar for (kostnadsberegnet til om lag 0,6 mil. kroner). Endringene er gjort innen en kostnadsnøytral ramme slik at de samlet sett ikke anslås å ha økonomiske konsekvenser for staten.
Jeg viser for øvrig til at det var Stoltenberg II-regjeringen som i 2010 overførte ansvaret for følgetjenesten fra folketrygden til helseregionene. Overføringen omfattet både leger og jordmødre, og det ble flyttet 3,6 mill. kroner i 2012. Justeringen som ble gjort i 2018 utgjør som nevnt over 1 mill. kroner.
Helse- og omsorgsdepartementet har på bakgrunn av henvendelsen fra Norsk sykepleierforbund/Jordmorforbundet NSF sendt et brev til de regionale helseforetakene, og bedt om tilbakemelding. Helse- og omsorgsdepartementet vil svare Norsk sykepleierforbund med bakgrunn i tilbakemeldingen fra de regionale helseforetakene.
Avslutningsvis viser jeg til at jeg har gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å kartlegge følgetjenesten i sine regioner. Det er en oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak fra våren 2018.