Skriftleg spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1244 (2018-2019)
Innlevert: 15.03.2019
Sendt: 18.03.2019
Svart på: 26.03.2019 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kva gjer statsråden, forutan å be pasientane klage til pasient- og brukerombudet, for at pasientar med alvorleg sjukdom får kontaktlege?

Grunngiving

Pasientar med alvorlig sjukdom har krav på ein kontaktlege på sjukehuset. NRK si undersøking (13. mars 2019) viser at 15 av 19 helseføretak ikkje har den ordninga. Kreftlegar meiner at ordninga er vanskeleg å gjennomføre på grunn av ressursmangel, og kallar den ein «byråkratbestemmelse».

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser i denne forbindelse til mitt svar på skriftlig spørsmål fra representanten Tuva Moflag datert 20.3 2019.
Pasientens rett til å få oppnevnt kontaktlege ved alvorlig og langvarig sykdom er viktig for bedre organisering av pasientforløpene, bedre kvalitet, og større trygghet for pasienter og pårørende. Pasienter vil fortsatt møte flere leger underveis, men pasient og pårørende skal føle seg trygge på at det er én lege som har et særlig ansvar for dem.
Bedre informasjon om kontaktlegeordningen og større etterspørsel fra pasienter og pårørende etter min vurdering avgjørende for at ordningen utbredd i sykehusene. Det er også viktig at pasienten benytter seg av sin rett til å klage til Fylkesmannen slik at det blir satt søkelys på hvordan ordningen blir praktisert. Det er nå etablert en registreringsordning i NPR slik at det blir enklere å følge med på hvor mange pasienter som får oppnevnt kontaktlege.
Tilbakemeldingene på Helsedirektoratets spørreundersøkelse tyder på en viss motstand mot ordningen internt i sykehusene. Det er et lederansvar å sørge for at ordningen blir innført på en måte som ikke belaster driften av de ulike behandlingsenhetene på en uhensiktsmessig måte. Helsedirektoratet har utgitt en veileder om kontaktlegeordningen som kan være en støtte i dette arbeidet. Helsedirektoratet vil følge opp resultatene av spørreundersøkelsen i dialog med helseforetakene og vurdere om det skal gjøres justeringer av veilederen slik at ordningen innrettes mot de riktige pasientgruppene og blir tilpasset det kliniske arbeidet uten å medføre økt arbeidsbyrde.
Helsedirektoratet vil styrke sitt informasjonsarbeid om kontaktlegeordningen, og jeg vil følge opp i min dialog med helseregionene.