Skriftleg spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:1133 (2018-2019)
Innlevert: 04.03.2019
Sendt: 04.03.2019
Svart på: 20.03.2019 av helseminister Bent Høie

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): Vil helseministeren se på muligheter for å tillate bruk av skjønn i spesielle situasjoner ved tildeling av ny fastlege som følge av listereduksjon?

Grunngiving

Jeg har blitt kontaktet av mor og datter med en noe uvanlig utfordring som jeg mener burde være enkel å løse.
Begge har over flere år brukt samme fastlege. Nevnte fastlege har nå bedt om listereduksjon. Listereduksjon gjøres ved at Helfo foretar et tilfeldig uttrekk. For denne familien resulterte utrekket i at datter har fått tildelt en ny fastlege mens moren beholder den gamle. Datteren har et sykdomsbilde som gjør at hun over tid har hatt og også har i dag, behov for et tett samarbeid med lege. Av den grunn er det viktig for henne å få beholde legen som kjenner henne og hennes sykdomshistorie svært godt. Moren har sagt at hun kan bytte med datteren, men det godtar ikke Helfo med bakgrunn i dagens regelverk, samt at datteren er over 16 år. Det er viktig med et godt regelverk men av og til må det være mulig å bruke skjønn.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kontinuitet i lege-pasient-relasjonen er en viktig egenskap ved fastlegeordningen. Kontinuiteten er spesielt viktig for innbyggere/pasienter med store- og/eller sammensatte behov.
Som representanten skriver, foretar Helfo et tilfeldig uttrekk av innbyggere fra listen når en fastlege har meldt til kommunen et ønske om å redusere listen sin. Alternativt kan legen og kommunen avtale at listereduksjonen skal skje ved naturlig avgang. Begrunnelsen for tilfeldig utvelgelse er at vedkommende lege ikke skal bestemme eller påvirke hvilke innbyggere som skal trekkes ut av listen.
Flere tusen innbyggere blir hvert år tildelt en ny fastlege på grunn av listereduksjon. I bestemmelsen om listereduksjon i fastlegeforskriften fremgår det at en familie som er registrert bosatt i samme husstand, skal holdes samlet på en liste ved listereduksjon. Pasient- og brukerrettighetsforskriften gir barn under 16 år av allerede tilmeldte hos en fastlege rett til å bli tatt inn på dennes liste, selv om listen er lukket.
Representanten opplyser at datteren i dette tilfellet er over 16 år. Ettersom familien ikke er holdt samlet ved listereduksjonen, forstår jeg det slik at datteren ikke bor sammen med sin mor.
Som nevnt over, har ikke fastlegene noen innflytelse på hvilke pasienter/innbyggere som blir trukket ut av listene deres. Mange fastleger vil være genuint opptatt av å følge opp pasienter videre, og kanskje særlig pasienter med stort behov for kontinuitet i lege-pasientrelasjonen. Fastleger som ønsker det, kan velge å følge opp pasienter videre selv om disse ikke lenger står på vedkommendes liste. Det betyr at dersom den tidligere fastlegen til datteren er villig, kan hun fortsette å få sin oppfølging hos han/henne. Fastlegen kan da utløse en tilleggstakst fra folketrygden, forutsatt at fastlegen og pasientens nye fastlege ikke arbeider i samme gruppepraksis/kontorfellesskap.
Regelverket åpner også for å sette seg på venteliste hos den legen man ønsker. Dette gjøres ved å kontakte Helfo. Listen åpnes automatisk for nye innbyggere når antallet på listen faller til ti innbyggere under det tak som er satt for praksisen. Dette kan også være en mulighet for datteren i dette tilfellet.
Jeg vil derfor anbefale datteren å ta kontakt med sin tidligere fastlege om situasjonen. Dersom fastlegen er villig til å følge henne opp videre, vil hun kunne fortsette å gå hos vedkommende. Hvis hun i tillegg registrerer seg på venteliste hos han/henne, vil hun etter hvert formelt bli tatt inn på listen igjen. Med den turn-over som til vanlig er i systemet, vil ikke dette ta lang tid.