Skriftleg spørsmål fra Kari Henriksen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:747 (2018-2019)
Innlevert: 16.01.2019
Sendt: 17.01.2019
Svart på: 22.01.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Tillitsprosjektet i Mandal kommune, startet i 2007 under Stoltenberg-regjeringen, med utvidet antall egenmeldinger, førte til at sykefraværet ble lavere enn landsgjennomsnittet. Høyreregjeringen påla Mandal kommune å avslutte prosjektet fra 2017. Siden har sykefraværet økt og mellom januar og mai var det oppe i 9,2 prosent. Nå står flere og flere utenfor arbeidslivet. Lavt sykefravær øker kvaliteten i tjenesten, inkludering og er godt for økonomien.
Hvorfor la ministeren ned dette gode tiltaket?

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Den 1. mai 2008 iverksatte Mandal kommune «Tillitsprosjektet», hvor ansatte fikk egenmeldingsrett i inntil ett år. Evaluering som ble gjennomført av Uni Rokkansenteret, viste at sykefraværet ble redusert i prosjektperioden. Et sentralt funn i evalueringen var at økt fokus på tilrettelegging og oppfølging, og ikke utvidet egenmelding alene, hadde vært avgjørende for den observerte nedgangen i sykefraværet blant kommunens ansatte.
For å få mer kunnskap om de isolerte effektene av utvidet egenmeldingsrett ble et nytt forsøksprosjektet "Egenmelding 365" igangsatt i 2013, bl.a. etter anbefaling fra Almlid-utvalget (NOU 2010:13 Arbeid for helse – Sykefravær og utstøting i helse- og omsorgssektoren). I forsøksprosjektet inngikk totalt tolv virksomheter, fordelt på ulike sektorer og næringer. Mandal kommune inngikk ikke som forsøksvirksomhet. Av evalueringen som ble gjennomført av Proba og AFI, fremgår det at ordningen med utvidet egenmeldingsrett i seg selv ikke påvirket sykefraværet i forsøksvirksomhetene. Forsøket førte imidlertid til økt bruk av gradert sykefravær og til tettere oppfølging og dialog i forsøksvirksomhetene. Et annet funn var at den utvidede egenmeldingsordningen hadde en svak negativ påvirkning på de ansattes opplevelse av samarbeidsforhold, støtte fra leder og kollegaer, og tillit mellom ansatte og leder i forsøksvirksomhetene. Fordi resultatene fra prosjektene med utvidet egenmeldingsordning i liten grad har sannsynliggjort at ordningen vil bidra til å redusere sykefraværet besluttet departementet å ikke gå videre med å vurdere endringer i dagens egenmeldingsordning. Dette var også omtalt i Arbeids- og sosialdepartementets Prop. 1 S (2017-2018). Det fremgikk også av proposisjonen at saken hadde vært drøftet med partene i IA-avtalen.