Skriftleg spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:729 (2018-2019)
Innlevert: 14.01.2019
Sendt: 14.01.2019
Svart på: 18.01.2019 av finansminister Siv Jensen

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvordan vil regjeringen sørge for at nordmenn som skjuler formue i Dubai/De forente arabiske emirater blir oppdaget og må betale skatt til Norge i tråd med lovverket, og vil regjeringen ta initiativ til bedre avtaler om informasjonsutveksling med Dubai?

Grunngiving

I helgen avslørte Dagbladet hvordan nordmenn investerer store summer i eiendomsmarkedet i skatteparadiset Dubai og holder dette skjult for norske skattemyndigheter. Det er antakeligvis snakk om mange hundre millioner kroner som holdes ulovlig skjult.
Skatteparadiser som Dubai er med på å uthule vår felles finansiering av velferdsstaten. I tillegg er det et yndet sted for kriminelle, terrorister og korrupte politikere å gjemme penger og skjule finanstransaksjoner. Skatteparadiser må bekjempes, og da er åpenhet en viktig del av løsningen. Regjeringen trekker ofte fram informasjonsutvekslingsavtaler som en viktig bidragsyter til nettopp åpenhet, men saken i Dagbladet viser at avtalen med Dubai ikke er tilstrekkelig. Det er for lett å skjule store formuer.

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: Norge har inngått to avtaler med De Forente Arabiske Emirater som skal sikre norske skattemyndigheter tilgang til opplysninger fra Dubai og de øvrige emiratene i De Forente Arabiske Emirater.
Avtalen om utveksling av opplysninger i skattesaker ble inngått med De Forente Arabiske Emirater i 2015, og trådte i kraft i februar 2017. Avtalen har virkning fra og med inntektsåret 2018, men er gitt tilbakevirkende kraft for straffbare skattesaker. Avtalen gjelder utveksling av opplysninger etter anmodning, og gir skattemyndighetene mulighet til å utveksle opplysninger som er relevante for skattleggingen i avtalestatene. Avtalen gjelder skatter av enhver art og omfatter dermed både inntekts- og formuesskatt i Norge.
Skattemyndighetene i Norge og De Forente Arabiske Emirater har i tillegg mulighet til å yte hverandre bistand i skattesaker i medhold av OECD/Europarådets multilaterale konvensjon om gjensidig administrativt samarbeid i skattesaker (multiavtalen). Denne avtalen gir grunnlag for et utvidet administrativt samarbeid mellom skattemyndighetene, herunder automatisk og spontan utveksling av skatteopplysninger. Samarbeidet mellom de to statenes skattemyndigheter under multiavtalen er også utvidet til å omfatte automatisk utveksling av finansielle kontoopplysninger og såkalte land-for-land rapporter.
De norske skattemyndighetene arbeider aktivt for å avdekke og forhindre skatteunndragelser i utlandet. Skatteetaten gjennomfører for det første en rekke målrettede veilednings- og informasjonstiltak for å sikre at skattepliktige får den nødvendige kunnskap om forhold som er relevante for vedkommendes skatteplikt. Svært mange skattepliktige oppgir da også fast eiendom i utlandet i sin skattemelding.
Videre avdekker skattemyndighetene unndragelser av inntekter og formue i utlandet gjennom ordinære kontroller. I dette arbeidet er informasjonsutvekslingsavtalene viktige, ettersom de gir norske skattemyndigheter tilgang på opplysninger i utlandet.
Det har vært en markert økning i åpenhet og utvidet administrativt samarbeid på skatteområdet de senere årene, og Norge har lenge vært en pådriver i arbeidet. I et globalt samfunn der verdier kan flyttes raskt, vil økt åpenhet og informasjonsutveksling være områder som krever kontinuerlig utvikling, og det gjenstår fortsatt mye arbeid. Jeg mener derfor at det er viktig å fortsette å prioritere dette arbeidet for å hindre at inntekter og formue unndras fra beskatning i utlandet.