Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:682 (2018-2019)
Innlevert: 07.01.2019
Sendt: 08.01.2019
Svart på: 16.01.2019 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Tidligere i høst ble resultatene av NELSON-studien lagt frem, og den bekreftet at målrettet screening med lavdose-CT av risikogrupper for lungekreft fører til en reduksjon i lungekreftdødelighet på 26 % for menn og opp til 50 % for kvinner etter 10 år.
Hvordan vil regjeringen følge opp disse resultatene i sitt videre arbeid?

Grunngiving

Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv, flere enn bryst-, tarm-, og prostatakreft til sammen. Ifølge de nyeste tallene fra Kreftregisteret fikk mer enn 3 200 lungekreft i 2017, og flere enn 2 200 døde. Oppdages lungekreft tidlig er prognosen vesentlig bedre enn om den oppdages senere i sykdomsforløpet.
Resultatene fra NELSON-studien ble lagt frem under verdens største lungekreftkongress i Canada i september, og viser en reduksjon i lungekreftdødelighet på 26 % for menn og opp til 50 % for kvinner etter 10 år.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er foreløpig ikke etablert et nasjonalt screeningprogram mot lungekreft i Norge, da effekten av screening med moderne computertomografi (CT) fortsatt er usikker. Det er imidlertid en pågående diskusjon i fagmiljøene om dette. Man har ønsket å avvente resultater fra pågående internasjonale screeningstudier før det kan være aktuelt å vurdere nærmere et nasjonalt screeningtilbud mot lungekreft i Norge.
Det pågår et arbeid i regi av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), hvor de i samarbeid med fagmiljøene som avbilder, utreder og behandler lungekreft samt Arbeidstilsynet, LO og NHO/Norsk industri søker å oppnå enighet om fremtidig bruk av billeddiagnostikk ved arbeid som innebærer eksponering for lungekreftfremkallende substanser, blant annet asbest.
Det var opprinnelig forventet sluttrapport fra arbeidsgruppen i løpet av 2016. Arbeidsgruppen avventer imidlertid resultatene fra den nederlandsk-belgisk forskningsstudien NELSON, som er av relevans for arbeidet. Denne studien ble presentert på lungekreftkongressen Canada i fjor høst, men er foreløpig ikke publisert. Det er forventet at effekt på dødelighet av CT-screening i den nederlandsk-belgiske studien vil være endelig kvalitetssikret og offentliggjort gjennom vitenskapelig publisering i løpet av første halvdel av 2019.
Jeg vil avvente den endelige rapporten fra den norske arbeidsgruppen som vil komme i etterkant av publiseringen av studien før det kan tas nærmere stilling til økt bruk av screening til denne risikogruppen.
Målet med et nasjonalt screeningprogram er å oppdage forstadier til kreft eller kreft i et tidlig stadium for å redusere sykelighet og dødelighet av en spesifikk kreftsykdom. Helsedirektoratet som nasjonal screeningmyndighet utreder og anbefaler endringer i eksisterende screeningprogrammer og opprettelse av nye programmer i samarbeid med aktuelle aktører. Ved innføring av et screeningprogram for å finne individer i et tidlig kreftforløp, er det nødvendig å ta hensyn til at screening kun bør tilbys når resultatene er gode nok til at de overskygger dokumenterte negative effekter av screening, både for den enkelte som screenes og for samfunnet.