Skriftleg spørsmål fra Jon Engen-Helgheim (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:202 (2018-2019)
Innlevert: 22.10.2018
Sendt: 22.10.2018
Rette vedkommende: Arbeids- og sosialministeren
Svart på: 29.10.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Jon Engen-Helgheim (FrP)

Spørsmål

Jon Engen-Helgheim (FrP): Kan justisministeren legge frem en oversikt som viser hvor mange av innvandrere i familieinnvandringssaker som trenger ytelser fra NAV fra ankomst og de fem første årene?

Grunngiving

I dag foreligger det krav til forsørgerevne i en del familieinnvandringssaker. Dette er viktig for å beskytte samfunnet mot innvandring som ikke er bærekraftig. Målsettingen er at flest mulig skal forsørge seg selv. Dersom nyankommende innvandrere trenger ytelser fra Nav kort tid etter ankomst, er ikke målsettingen nådd.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det foreligger ikke tilgjengelig statistikk over antall mottakere av ytelser fra arbeids- og velferdsforvaltningen etter innvandringsgrunn - herunder familieinnvandring – de første årene etter ankomst.
I NOU 2017:2 Integrasjon og tillit ser Brochmann-utvalget i kap.6 på innvandreres bruk av sentrale velferdsytelser. Heller ikke der framkommer det noen oversikt over antall mottakere av ytelser fra arbeids- og velferdsforvaltningen etter innvandringsgrunn. Utvalget presenterer imidlertid i figur 6.1 hvordan andelen velferdsytelser av samlet inntekt utvikler seg over tid for familieinnvandrere i alderen 18-45 år. Utvalget ser på utviklingen for ulike innvandringskohorter (samme innvandringsår) og konkluderer med at velferdsytelsenes andel av inntektene synker med økende botid.
Jeg gjør videre oppmerksom på at de fleste ytelsene til livsopphold fra arbeids- og velferdsforvaltningen krever enten flere års botid i landet (alderspensjon, uføretrygd, arbeidsavklaringspenger) eller forutgående tilknytning til arbeidslivet (sykepenger og dagpenger). For nyankomne familieinnvandrede vil det derfor i hovedsak være økonomisk stønad til livsopphold (økonomisk sosialhjelp) som ved behov vil være den aktuelle økonomiske ytelsen i løpet av de første årene. I tillegg har flyktninger og familiegjenforente med flyktninger mellom 18 og 55 år rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogrammet med tilhørende stønad for livsopphold.