Skriftleg spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2309 (2017-2018)
Innlevert: 19.09.2018
Sendt: 19.09.2018
Svart på: 26.09.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan statsråden redegjøre om hvorvidt politiets organisering i Sør - Øst politidistrikt og flytting av operasjonssentralen fra Drammen har satt menneskers liv og helse i fare, hvilke tiltak blir iverksatt for sikre godt samarbeid mellom nødtjenestene og vil statsråden revurdere flyttingen av operasjonssentralen fra Drammen til Tønsberg når det nå meldes om dårligere samarbeid mellom nødetater og forsinkelser i helsehjelp som går ut over pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp?

Grunngiving

Vestre Viken HF varsler nå om at Sør-Øst politidistrikt minst syv ganger har gjort feil som avslører en situasjon som kan sette menneskers liv og helse i fare. Hendelsene har skjedd etter den omstridte flyttingen av politiets nødsentral fra Drammen til Tønsberg i april i år. AMK- sentralen er ikke blitt varslet om hendelsene det skulle vært varslet om, eller de har fått feilaktige opplysninger om skadestedet. De ansatte ved AMK- sentralen uttaler til VG 18/9-18:

"(..) Da operasjonssentralen holdt til sammen med AMK- sentralen, så var alle flinke til å trippelvarsle hverandre raskt. Nærmest dagen etter at den nye operasjonssentralen var i gang, så tok det slutt. Konsekvensen er at vi i mange tilfeller blir varslet for sent(..) Vi har et tilfelle der vi leste om ulykken i lokalavisen (..) ".

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Spørsmålet omhandler politidistrikt Sør-Øst som Politidirektoratet har etatslederansvaret for. Jeg har innhentet informasjon fra direktoratet som i sin tur har innhentet opplysninger fra politidistriktet. Politidirektoratet og politidistriktet opplyser at det siden oppstart i april er loggført i underkant av 50 000 oppdrag ved operasjonssentralen. Det er opplyst at det i håndteringen av disse har sviktet ved noen få anledninger, men distriktet er ikke kjent med at det har gått ut over liv og helse. Politidirektoratet opplyser at distriktet har iverksatt flere tiltak for å bedre kompetansen og kapasiteten på operasjonssentralen. Tiltakene er nyansettelser, fag- og metodeutvikling, gjennomgang av rutiner, samhandling med nødetatene og opplæring. Blant annet tas de ansatte ved operasjonssentralen ut av ordinær tjeneste hver 6. uke for fagutvikling og kompetansehevende tiltak. Varslingsrutiner, herunder hvordan trippelvarslingshendelser skal varsles på tvers av nødmeldesentralene, har vært tema så vel internt i distriktet som nødmeldesentralene imellom. På ledersamling for alle landets nødmeldesentraler har samhandling, samvirkefremmende aktiviteter og felles rutiner vært tema. De hendelsene som gjaldt Vestre Viken HF er gjennomgått ved operasjonssentralen, og i noen av dem ble det umiddelbart tatt kontakt med AMK i etterkant for å avklare hva som hadde skjedd. Alle tilbakemeldinger, både fra Vestre Viken HF og andre samarbeidspartnere tas på alvor og følges opp. Det er to AMK-sentraler i politidistriktet, en i Drammen og en i Tønsberg. Operasjonssentralen er siden 24. mai i år samlokalisert med 110- sentralen i Drammen og fra 3. oktober vil alle 110-sentralene være samlokalisert på politihuset i Tønsberg. Lokalisering av politidistriktets operasjonssentral ble besluttet ut i fra en samlet vurdering, hvor mulighet til samlokalisering var ett av flere momenter. Politihuset i Drammen ble vurdert til ikke å ha kapasitet til samlokalisering av nødmeldesentralene i Sør-Øst politidistrikt. Det vurderes ikke å flytte operasjonssentralen fra Tønsberg til Drammen.