Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2258 (2017-2018)
Innlevert: 12.09.2018
Sendt: 12.09.2018
Svart på: 19.09.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): En gruppe granskere, med mandat fra FNs menneskerettighetsråd, har konkludert med at Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med drapene og fordrivingen av rohingyane. Skal saken behandles i den Internasjonale straffedomstol (ICC), må saken henvises til ICC fra FNs Sikkerhetsråd.
Er norske myndigheter enig i at FNs Sikkerhetsråd skal henvise denne saken til ICC, og hva vil UD eventuelt gjøre for å påvirke en slik beslutning?

Grunngiving

Det siste året har anslagvis 700 000 rohingyaer fra Myanmar blitt fordrevet av Myanmars regjeringsstyrker i hovedsak til nabolandet Bangladesh. Organisasjoner som Amnesty, Human Rights Watch og også FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar konkluderer med at angrepene faller inn under FNs definisjon av folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Sammen med Norge og 147 land har Myanmar ratifisert FNs folkemordskonvensjon som kriminaliserer folkemord og forplikter partene til å forebygge og straffe folkemord. Likevel har ingen av de militære lederne i Myanmar som har vært involvert i fordrivingen av rohingyaer blitt etterforsket eller straffeforfulgt. Norge har som ambisjon om å bli medlem av FNs Sikkerhetsråd, og jeg ber om en avklaring på hva Norge vil gjøre for påvirke at Sikkerhetsrådet henviser denne saken til ICC.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Situasjonen for rohingyaene er svært bekymringsfull. Rapporten om mulige overgrep i Myanmar, utarbeidet av en granskningsgruppe (Fact-Finding Mission - FFM) på oppdrag fra FNs Menneskerettighetsråd, kommer med alvorlige anklager om folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Bekymringer for rohingyaenes situasjon og hendelsene i fjor høst har blitt tatt opp flere ganger fra norsk side, både i direkte kontakt med sivile og militære myndigheter i Myanmar og i FNs menneskerettighetsråd.
Myanmar har langt igjen av veien til et velfungerende demokrati. Det er avgjørende at landet selv tar ansvar å gi sine innbyggere rettssikkerhet. Norge arbeider både bilateralt og multilateralt med dette for øye. Blant annet har vi oppfordret myndighetene til selv å agere gjennom landets egen undersøkelseskommisjon Independent Commission of Enquiry (ICE). Gjennom samtaler med myndighetene, både sivile og militære, har behovet for å stille de ansvarlige for overgrep til rettslig ansvar blitt understreket.
Myanmar har vist små, men positive skritt når det gjelder å ansvarliggjøre de som har gjort seg skyldige i drap og overgrep. Etter avsløringene om drap på rohingyaer i landsbyen Inn Din i Nord-Rakhine i september 2017, satte myndighetene og militæret i gang en egen etterforskning av hendelsen. Dette endte med at syv soldater ble dømt til 10 års fengsel i april 2018. Etterforskningen av anklager mot sivile og politi, som også var involvert, pågår fortsatt.
Norge har vært medforslagsstiller til alle resolusjonene om Myanmar siden FFM ble opprettet i mars 2017. I den pågående sesjonen i FNs menneskerettighetsråd i Genève (39. sesjon) forhandler man under EUs ledelse om en resolusjon om Myanmar. Her ønsker vi og likesinnede land å få inn en anmodning om at Sikkerhetsrådet (SR) henviser saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Gitt retten de fem permanente medlemmene i Sikkerhetsrådet har til å nedlegge veto, er det lite trolig at en slik overføring vil finne sted. Signaleffekten ved å legge en slik anmodning inn i en resolusjon fra menneskerettighetsrådet vil likevel være viktig.
Vi må arbeide langs flere spor. En mulighet er at FNs menneskerettighetsråd oppretter en formell etterforskningsmekanisme. Denne vil bygge videre på FFM-mandatet og kunne etterforske og samle inn bevis som grunnlag for en mulig senere rettsforfølgelse. Norge og andre likesinnede land arbeider nå for at en slik mekanisme blir opprettet.