Skriftleg spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1993 (2017-2018)
Innlevert: 02.08.2018
Sendt: 02.08.2018
Svart på: 08.08.2018 av helseminister Bent Høie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Hva mener statsråden om at bostedet ditt kan være avgjørende for hva slags medisinsk behandling du får, og hva vil statsråden gjøre for raskt å rette opp i de uakseptable forskjellene vi ser knyttet til unntaksordningen når man allerede har prøvd ut all godkjent behandling?

Grunngiving

VG har avdekket store forskjeller mellom de regionale helseforetakene i hvordan unntaksbestemmelsen som ble innført i 2014 blir praktisert. Ordningen gjør det som kjent mulig å søke om å få behandle pasienter med medikamenter som ligger i kø for vurdering hos Beslutningsforum. Nylig kunne VG fortelle om kreftsyke Terje fra Nord-Trøndelag som har fått avslag på sin søknad, selv om samme behandling er gitt til flere pasienter på Østlandet. Dette strider mot prinsippet om likeverdige helsetjenester og framstår svært urettferdig overfor mennesker i en meget krevende livssituasjon.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har stor forståelse for at det er vanskelig å få avslag på unntaksordningen når all etablert behandling allerede er forsøkt.
Medisiner som er under vurdering i system for Nye metoder skal i utgangspunktet ikke tas i bruk for nye pasienter. Unntaksordningen ble opprettet for å fungere som en sikkerhetsventil og ivareta individuelle behov. For å benytte unntaksordningen må pasienten skille seg klart fra pasientgruppen forøvrig. Ordningen vil derfor i sin natur kunne skape ulikheter i pasienters tilgang til nye medisiner og metoder.
Målet er likevel minst mulig forskjellsbehandling. Derfor har jeg bedt helseregionene om å legge til rette for en mest mulig likeverdig praktisering av unntaksordningen. Departementet har allerede avtalt et møte med lederen av Beslutningsforum i august for å bli informert om dagens praktisering og hva som skal gjøres fremover for å forbedre ordningen.
Jeg har også gitt helseregionene i oppdrag å etablere et ekspertpanel som kan gi pasienter med alvorlig livsforkortende sykdom en ny vurdering av behandlingsmulighetene de har. Det kan være enten etablert eller utprøvende behandling i Norge eller i utlandet. Panelet er under etablering.