Skriftleg spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1825 (2017-2018)
Innlevert: 13.06.2018
Sendt: 14.06.2018
Svart på: 19.06.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Mener statsråden at det er problematisk eller hemmer innsikt at direktøren i Petroleumstilsynet ikke vil stille til intervju om Goliatutbyggingen, og hvordan vil statsråden sørge for at allmennheten får innsyn i en så viktig sak for norsk oljenæring?

Grunngiving

Goliatutbyggingen i Barentshavet har vært en utbygging med stor sikkerhetsrisiko både for mennesker og miljø.
Gjennom media kan vi blant annet lese hvordan Eni ikke holdt sine løfter til norske myndigheter. Da plattformen ankom Norge viste det seg at Goliat var full av feil og mangler, noen av dem farlige for en plattform i produksjon. I tillegg ble en rekke feil slettet fra datasystemene.
Eni rapporterte også til Petroleumstilsynet om feil som var ordnet, som viste seg ikke å være det ved nærmere ettersyn.
Derfor er det viktig at denne saken belyses på best mulig måte slik at man kan lære av feil. I Stavanger Aftenblad 12. juni kommer det fram at avisa gjentatte ganger har forsøkt å få et intervju med direktøren i Petroleumstilsynet. I et intervju ville journalisten fått mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål som er viktige for å få saken belyst. Petroleumstilsynets direktør vil imidlertid ikke stille til et slikt intervju. Åpenhet er en viktig forutsetning for et demokrati.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Goliat er den første faste produksjonsinnretning i Barentshavet og er fra et tidlig tidspunkt fulgt tett opp av Petroleumstilsynet. Operatøren Eni har hatt utfordringer både i oppstartsfasen og i den senere tid. Selskapet har hatt utfordringer med å få til sikker og effektiv drift. Derfor har også Petroleumstilsynet vært nødt til å følge Goliatutbyggingen tett. Tilsynet har pekt på flere avvik og gitt flere pålegg, og vil fortsatt følge opp Goliat tett.
Det har på denne bakgrunn også vært stor interesse fra media og offentligheten om utviklingen i Goliatutbyggingen. Dette er naturlig, gitt den krevende situasjonen i prosjektet, og det er viktig at myndighetene viser åpenhet og bidrar med informasjon. Jeg kan ikke se at det er grunnlag for å mene at Petroleumstilsynet hemmer offentlig innsikt i saken. Tilsynet er opptatt av å praktisere meroffentlighet, og publiserer bl.a. løpende alle tilsynsrapporter, varsler om pålegg og pålegg på sitt eget nettsted. Jeg har selv stilt til intervju om Goliatsaken sammen med Petroleumstilsynets direktør. Petroleumstilsynet opplyser for øvrig at de løpende har svart på alle spørsmål om Goliat underveis i prosessen - helt fra tidlig fase i Korea, gjennom samtykkeprosessen og inn i driftsfasen. Petroleumstilsynet er siden 2013 sitert i ca. 470 medieartikler om Goliat. Stavanger Aftenblad har søkt og fått innsyn i ca. 1100 journalposter om Goliat i forbindelse med artiklene i 2018 - med unntak av noen få tekster som etter loven skal unntas offentlighet.
Jeg er opptatt av åpenhet i forvaltningen, men jeg verken kan eller ønsker å instruere underliggende etater i hvordan de svarer på enkelthenvendelser fra media, for eksempel i skriftlig form eller i intervju. Mitt inntrykk er at Petroleumstilsynet har bidratt og bidrar med informasjon, slik at allmenheten får innsyn i saken om Goliatutbyggingen, både gjennom intervjuer, skriftlige tilbakemeldinger til media og offentliggjøring av dokumentasjon.
Jeg er for øvrig kjent med at Petroleumstilsynet skal lyse ut et utredningsprosjekt om utfordringer og forbedringstiltak i 2-3 feltutbyggingsprosjekter på norsk sokkel. En gjennomgang av Goliat skal inngå i dette prosjektet. Denne rapporten skal brukes til læring og forbedring, både i næringen og for myndighetene. Riksrevisjonen arbeider også med en forvaltningsrevisjon av Petroleumstilsynet, hvor oppfølging av Goliatutbyggingen er et case som vurderes. Disse rapportene vil også bidra til offentlig informasjon og kunnskap om denne viktige saken for norsk oljenæring.