Skriftleg spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:1016 (2017-2018)
Innlevert: 22.02.2018
Sendt: 23.02.2018
Svart på: 05.03.2018 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvilke tiltak har statsråden tenkt å gjennomføre i sitt arbeid med å få på plass en tøffere turnus i eldreomsorgen, hvilke virkemidler vil regjeringen bruke i det kommende lønnsoppgjøret for å oppnå en slik turnus, og hvorfor er ikke statsråden bekymret for at en tøffere turnus vil bidra til at det for mange innen helse- og omsorgsyrkene kan bli enda vanskeligere å stå i yrket sitt frem til ordinær pensjonsalder?

Grunngiving

I Fædrelandsvennen onsdag 21.februar varsler eldreministeren at tøffere helgeturnuser for ansatte i eldreomsorgen blir en kampsak for henne. Statsråden uttaler blant annet «Det er merkelig at det går an å tjene mer på en tirsdagskveld i eldreomsorgen i enkelte kommuner, enn på en søndagsvakt. Vi må se på hele systemet.» Statsråden lanserer forslag om å flytte lønnsmidler til helg. «Vi kan ta noe av den generelle potten og øremerke den for helg, slik at helgearbeid lønner seg mer», og sier videre "Hvis sykepleierne sier ja til å jobbe annenhver helg rundt fire ganger i året, i stedet for tredje hver, kan nesten alle stillinger bli fulltidsstillinger."
Når statsråden lanserer tøffere helgeturnuser innen eldreomsorgen, som er et kommunalt ansvar, er det også interessant å få avklart hvilke føringer dette kommer til å gi fra regjeringens side i forbindelse med det kommende lønnsoppgjøret.
Det har vært et bredt politisk ønske om å få flere heltidsstillinger innen helse- og omsorgsyrkene.
Sykefraværet innen helse- og omsorg er imidlertid høyere enn snittet i kommunesektoren, noe også de nyeste fraværstallene på hjemmesiden til KS bekrefter. Det er rimelig å anta at dette skyldes at arbeidsbelastningen allerede oppleves som stor for de som jobber i sektoren. Hvordan eldreministerens ønske om tøffere turnus skal være et positivt bidrag til å gjøre noe med dette, vil det derfor være interessant å få en tilbakemelding på.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Jeg må innledningsvis påpeke at jeg i intervjuet med Fædrelandsvennen ikke brukte begrepene «tøffere turnus» eller «kampsak», og at dette får stå for avisens egen regning.
Mitt utgangspunkt er å legge til rette for best mulig pleie- og omsorgstjenester. Forskning viser at høyt omfang av små stillinger i denne sektoren fører til svekket tjenestekvalitet og ineffektive tjenester. Kvaliteten på tjenestene reduseres når brukerne må forholde seg til mange ansatte, viktig informasjon går tapt i vaktskifter, mange små stillingsprosenter gjør det vanskelig å rekruttere kvalifisert arbeidskraft, og tilbud om kun deltidsstillinger har negativ innvirkning på ungdoms utdanningsvalg.
På den annen side velger mange deltidsstillinger frivillig, og muligheten for å jobbe deltid er trolig en viktig årsak til den høye yrkesdeltakelsen blant kvinner i Norge. Samtidig gir små stillinger uverdige ansettelsesforhold for arbeidstakere som er avhengig av en fullverdig og forutsigbar jobbsituasjon for å kunne få tilstrekkelig lønn og pensjon.
Skift/turnusutvalget konkluderte med at én av de viktigste årsakene til den høye deltidsandelen blant turnusarbeidere, er at det blir et stort behov for arbeidskraft i helgene når turnusplanene vanligvis legges opp med hver tredje eller sjeldnere helg (NOU 2008:17). Videre uttrykte utvalget at det som fremstår som helt sentralt for å få redusert deltidsbruken, er at helgefrekvensen i turnusplanene økes.
I dette arbeidet trenger vi blant annet alternative turnusordninger avtalt mellom partene i arbeidslivet, basert på frivillighet og med utgangspunkt i sektorens behov. Det var blant annet derfor regjeringen i 2015 endret arbeidsmiljøloven og åpnet for at det skulle bli enklere for partene lokalt å avtale vakter opp til tolv og en halv time. På den måten kan man for eksempel avtale lange vakter i helgene og dermed dekke behovet for søndagsarbeid uten å arbeide flere helger.
Jeg vet at det gjøres mye bra arbeid i kommunene med sikte på å redusere andelen deltid, men dette virker likevel å ikke være nok. Arbeidstidsutvalget påpekte at problemene knyttet til helgeproblematikken i helse- og omsorgssektoren har vært kjent og omtalt i mange år, men at partene likevel ikke har greid å finne en løsning (NOU 2016:1). Utvalgets utredning har vært på alminnelig høring og følges opp av Arbeids- og sosialdepartementet.
Jeg skjønner at heltid-/deltidsproblematikken innenfor pleie- og omsorgstjenestene er sammensatt, og er interessert i å ha en dialog med partene i arbeidslivet for å se nærmere på dette. Jeg har blant annet allerede hatt et konstruktivt møte med Sykepleierforbundet og ser frem til nye samtaler om temaet.
Jeg viser for øvrig til at regjeringen har hatt på høring et forslag om endringer i arbeidsmiljøloven om at deltidsansatte kan ha fortrinnsrett til en del av en utlyst stilling, og at Tvisteløsningsnemnda sine avgjørelser skal ha rettskraft. Forslaget var på høring før jul og er nå til behandling i Arbeids- og sosialdepartementet.