Skriftleg spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:938 (2017-2018)
Innlevert: 13.02.2018
Sendt: 13.02.2018
Svart på: 20.02.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Hvorfor har ikke regjeringen satt i gang tiltak for å forhindre at firmaer organiserer sine arbeidstakere som såkalte enkeltmannsforetak for på den måten å slippe unna plikter som arbeidsgiver?

Grunngiving

I Klassekampen 13. februar beskrives en utvikling der arbeidskriminaliteten øker og bakmennene blir stadig sluere. Det fremkommer at det er en utfordring at firmaer organiseres med såkalt selvstendige næringsdrivende, men uten at arbeidstakerne reelt sett er selvstendig næringsdrivende. Saken beskrives slik: «Oppdraget var registrert på en mellomstor entreprenør, men alle de seks arbeiderne sto oppført som oppdragstakere med enkeltmannsforetak. Det til tross for at de jobbet med firmaets logo på klærne, og firmaets logo på bilen.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det er i utgangspunktet lovlig å etablere enkeltmannsforetak, men det er ikke tilstrekkelig for ikke å bli ansett som arbeidstaker etter arbeidsmiljøloven. Det er de reelle, underliggende forholdene som er avgjørende ved spørsmål om hvem som omfattes av lovens regler. Enhver som utfører arbeid i annens tjeneste, er arbeidstaker i arbeidsmiljølovens forstand. Hvem som er arbeidstaker avgjøres nærmere etter en helthetsvurdering i det enkelte tilfelle, hvor flere kriterier trukket opp i rettspraksis inngår. Vurderingen skal avklare om den som utfører arbeid står i en form for avhengighetsforhold til den som arbeidet utføres for, som er typisk for arbeidsforhold.
Arbeidstilsynet tar i forbindelse med tilsyn stilling til hvem som anses som arbeidstaker uavhengig av hva disse omtales som, er registret som eller hvilken logo som er å finne på arbeidsklær eller –bil. Dersom Arbeidstilsynet mener at de som utfører arbeid i realiteten er arbeidstakere, følger de også opp ev brudd på loven på vanlig måte, dvs. med pålegg, tvangsmulkt, overtredelsesgebyr mv. Myndighetene har derfor samme mulighet til å slå ned på brudd i slike tilfeller som ved ordinære arbeidsforhold. Bygge- og anleggsvirksomhet er den bransjen som har klart hyppigst tilsyn fra Arbeidstilsynet.
Departementet følger også utviklingen i arbeidslivet nøye gjennom prosjektet Tilknytningsformer i arbeidslivet. Prosjektet gjennomføres over en fireårsperiode (2014-2018) av Fafo i samarbeid med SNF. Informasjon fra prosjektet innhentet gjennom Arbeidskrafts- undersøkelsen i 2016 viste at selvstendig næringsdrivende utgjør om lag 6 pst av de sysselsatte. Dette er ikke er en stor andel sammenlignet med mange andre europeiske land. Det var ingen endringer i andel selvstendig næringsdrivende fra 2014 til 2015 og 2016, og heller ikke mellom selvstendig næringsdrivende med og uten ansatte.
Jeg ser på denne bakgrunn ikke behov for å iverksette ytterligere tiltak.