Skriftleg spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til finansministeren

Dokument nr. 15:537 (2017-2018)
Innlevert: 12.12.2017
Sendt: 13.12.2017
Svart på: 15.12.2017 av finansminister Siv Jensen

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Hvordan tror finansministeren at den annonserte strukturendringen i Facebook vil påvirke selskapets beskatning til Norge?

Grunngiving

12. desember 2017 annonserte teknologiselskapet Facebook at de gjør om på strukturen i selskapet. I en pressemelding fra selskapet skriver de at endringen betyr at en går over til en lokal salgsmodell. Dette betyr at annonseinntekter støttet av selskapets lokale team ikke lenger kommer til å bli inntektsført av det internasjonale hovedkvarter i Dublin, men i stedet bli inntektsført av lokale selskap i landet det gjelder. Det er grunn til å tro at Facebook dermed vil starte og skatte i Norge og hvert enkelt land rundt omkring i Europa som har et Facebook-kontor. Selskapet begrunner avgjørelsen med et ønske om å fremstå mer gjennomsiktig og synlig for myndighetene i de enkelte landene. Det er samtidig stor usikkerhet rundt hva endringen reelt vil få og si for selskapets beskatning til Norge. Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network utaler til DN at hun er skeptisk til om Facebook virkelig mener alvor med sitt siste skattegrep, og påpeker at kontrollspørsmålet er hvilke inntekter som faktisk vil bli tilskrevet det lokale kontoret, og dermed tilfalle Norge i skatt.

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: Jeg kan ikke kommentere skatteforhold hos en enkelt skattyter. Det er skattekontoret som kontrollerer og fastsetter skattegrunnlaget og skatten.
Jeg legger til grunn at skattyterne etterlever de til enhver tid gjeldene skatteregler. Det er et viktig prinsipp at inntekt skal beskattes der verdiskapningen som ligger til grunn for inntekten skjer. Jeg vil også understreke at selskapskatten i Norge ikke er en skatt basert på omsetning, men en skatt på overskudd fra virksomheten i et foretak. Dette gjelder også for Facebook som skal skattlegges for den virksomhet konsernets selskap i Norge utøver. I en digitalisert økonomi kan virksomhet, som regel tjenesteyting, utøves i et marked uten fysisk tilstedeværelse. Samtidig bygger slik virksomhet i stor grad på immaterielle verdier som lett kan flyttes mellom jurisdiksjoner. Et viktig spørsmål er hvilken betydning omsetning i et marked og bidrag fra konsumenter i markedet til utvikling av viktige immaterielle verdier skal ha for å bestemme hvor verdiskapning skjer. Dette er spørsmål som det for tiden arbeides med internasjonalt i oppfølgingen av BEPS-prosjektet. Det er svært viktig at man finner internasjonalt omforente løsninger slik at man forebygger ytterligere muligheter for skatteplanlegging og samtidig sørge for å motvirke dobbeltbeskatning.