Skriftleg spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:524 (2017-2018)
Innlevert: 12.12.2017
Sendt: 13.12.2017
Svart på: 20.12.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Vil statsråden sørge for at det iverksettes tiltak for å bekjempe seksuell trakassering innenfor justissektoren og i så fall, hvilke tiltak vil statsråden iverksette?

Grunngiving

Siden oktober har et stort antall kvinner i en rekke bransjer og sektorer delt sine historier om seksuell trakassering og overgrep. Å si fra er belagt med skam og ubehag. Denne tausheten må brytes og det må være rutiner og et apparat som tar i mot dem som sier fra. Alle saker som kommer opp skal tas tak i og de skal tas på alvor.
Merete Smith i Advokatforeningen har satt fokus på utfordringene i advokatbransjen og skriver følgende på sin blogg:

«Advokatbransjen har mange mektige menn på topp og mange unge nyutdannede kvinner på vei inn. Det skal ikke mye til å se for seg situasjoner der menn bruker sin posisjon og tillater seg en oppførsel som ikke er akseptabel. Akkurat som en regissør som kan avgjøre karrieren til en ung skuespiller. Vi må være åpen om at seksuell trakassering finner sted i alle bransjer med ubalanse i maktforholdet.
De fleste har sikkert hørt historier om han som ikke kan holde hendene for seg selv, som inviterer på hotellrommet eller verre historier. Det er viktig at slike historier kommer fram i lyset, men det er enda viktigere at vi snakker høyt om strukturene som gjør at slike ting skjer i utgangspunktet.»

Nasim Karim, leder i likestilling- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund, har vært tydelig på at seksuell trakassering er et problem i etaten.
Dette handler om kultur og ledelse og må tas tak i.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Utkast til svar er utarbeidet i samråd med Barne- og likestillingsministeren.
Jeg er glad for at det rettes så stor oppmerksomhet mot problemet med seksuell trakassering og overgrep. Tall fra SSB viser at seksuell trakassering er et problem arbeidslivet, og at det særlig gjelder i overnattings- og serveringsbransjen og helse- og sosialsektoren. Kampanjen #Metoo har vist betydelige utfordringer også i andre deler av arbeidslivet.
Jeg vil først fastslå at arbeidsmiljøloven fasetter et klart forbud mot at alle former for trakassering eller annen utilbørlig opptreden, og at det er den enkelte arbeidsgiver som har ansvaret for risikovurdering og nødvendig oppfølging i virksomheten.
Arbeidstilsynet fører tilsyn med og gir de nødvendige pålegg etter bestemmelsen i arbeidsmiljøloven. Også arbeidstakere har en uttrykkelig plikt i arbeidsmiljøloven til å si i fra dersom de blir kjent med at det forekommer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen. Arbeidsmiljølovens generelle varslingsregler, herunder kravet om å utarbeide varslingsrutiner som ble lagt inn fra 1. juli 2017, vil også være viktige i denne sammenhengen.
Seksuell trakassering er også forbudt etter likestillingsloven. Offentlige myndigheter, skolemyndigheter, arbeidsgivere og ledelsen i organisasjoner har en lovpålagt plikt til å jobbe aktivt mot seksuell trakassering innenfor egen virksomhet, og å sette i verk tiltak når det er nødvendig. Forbudet mot seksuell trakassering videreføres i den nye likestillings- og diskrimineringsloven som trer i kraft 1. januar 2018.
Regjeringen følger opp innsatsen mot seksuell trakassering i arbeidslivet i samarbeid med arbeidslivets parter. Temaet ble drøftet i møte i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd 7. desember og skal følges opp av en arbeidsgruppe om likestilling som er satt ned under dette rådet. Her deltar alle hovedorganisasjonene i arbeidslivet sammen med Barne- og likestillingsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet.
Partene i serveringsnæringen har i samarbeid med Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) utarbeidet en informasjonskampanje som ble lansert i desember og skal følges videre opp i løpet av våren 2018. Myndighetene og partene vil drøfte oppfølgingen med sikte på at informasjonstiltakene skal gjennomføres også i andre deler av arbeidslivet.
Arbeidstilsynet og LDO samarbeider om innsats for å øke kunnskapen til arbeidsgivere og arbeidstakere om hva trakassering og seksuell trakassering er og hvordan dette kan forebygges og hindres på arbeidsplassen. Det lages blant annet en nettbasert veileder med praktiske råd og forslag for å forebygge og hindre seksuell trakassering i bransjen og opplæringsmateriell for arbeidsgivere, tillitsvalgte og verneombud. Arbeidstilsynet og LDO gjennomfører felles opplæring for inspektører i Arbeidstilsynet og vil utvide sitt samarbeid om innsats mot seksuell trakassering.
Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) vil utrede et lavterskeltilbud for håndheving av forbudet mot seksuell trakassering, slik Stortinget har bedt om. I tillegg har LDO har bedt BLD vurdere et veilednings- og hjelpetilbud og andre forvaltningsorganers rolle i saker om seksuell trakassering. Departementet vil ta med seg innspillene i arbeidet med utredningen.
BLD har tatt initiativ til å arrangere en nasjonal likestillingskonferanse i februar 2018 der temaet seksuell trakassering settes på dagsorden.
Når det gjelder virksomhetene i justissektoren forventer jeg at det jobbes kontinuerlig og systematisk med å sikre et godt arbeidsmiljø, herunder at det sørges for at medarbeidere i sektoren ikke utsettes for mobbing, trakassering eller diskriminering. Justissektoren har en ekstern varslingskanal som kan benyttes til å varsle om kritikkverdige forhold.
Politiet nevnes spesielt i begrunnelsen for spørsmålet. Det knyttes derfor noen utdypende kommentarer til denne etaten. Politiet har nylig gjennomført en medarbeiderundersøkelse. I årets undersøkelse har 71 prosent gitt tilbakemelding på hvordan de opplever jobbhverdagen. Dessverre viste undersøkelsen at 2 prosent av respondentene har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb. Dette er en tilbakemelding som må tas på største alvor. Det er viktig å fange opp omfanget av uønsket seksuell oppmerksomhet slik at man kan tilrettelegge for å håndtere og forebygge denne typen adferd på best mulig måte.
Politidirektoratet opplyser at de har jobbet systematisk med utilbørlig opptreden og seksuell trakassering de siste årene, og en rekke tiltak er blitt iverksatt. Forebygging av uønsket adferd er en viktig del av det arbeidet som nå gjøres innen ledelse, kultur og holdninger i etaten.
Det er innført nye rutiner for varsling av kritikkverdige forhold i politiet. Disse rutinene er tilgjengelige på politiets intranett. Gjennom opplæring av ledere og tillitsvalgte er det fokus på hvordan etaten kan forebygge og ta på alvor varsler som kan komme. I tillegg til dette kan jeg nevne at Politihøgskolen har opprettet en egen varslingskanal for studenter. Denne tjenesten gir studenter mulighet til å si fra om skadelige, farlige, uetiske hendelser og andre kritikkverdige forhold.
Politiet har også en overordnet handlingsplan for å bedre kjønnsbalansen i etaten, og det jobbes med å få på plass felles etiske retningslinjer. Politidirektoratet opplyser at de i tiden fremover vil fortsette å ha fokus på uønsket atferd som tema og vil jobbe videre med å vurdere og sette i gang ytterligere tiltak – både på nasjonalt og lokalt nivå. I tildelingsbrevet for 2017 har jeg for øvrig bedt Politidirektoratet utarbeide en tilstandsrapport for likestilling.
For øvrig kan jeg nevne at Kriminalomsorgsdirektoratet sier de vil følge opp håndtering av seksuell trakassering i disponeringsbrevet til regionene for 2018 og
at Justis- og beredskapsdepartementet jobber med å utarbeide interne retningslinjer for saksbehandling av saker som omhandler mobbing og trakassering. Domstoladministrasjonen opplyser at de arbeider systematisk med å sikre et godt system med varslingsordninger og retningslinjer for å håndtere saker om blant annet seksuell trakassering.
Jeg vil avslutningsvis understreke at det er en tydelig forpliktelse på alle ledere om å følge opp medarbeideres tilbakemeldinger om seksuell trakassering samt å bidra til forebygging av uønsket adferd.