Skriftleg spørsmål fra Siv Henriette Jacobsen (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:505 (2017-2018)
Innlevert: 11.12.2017
Sendt: 11.12.2017
Svart på: 18.12.2017 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Siv Henriette Jacobsen (A)

Spørsmål

Siv Henriette Jacobsen (A): Vil statsråden ta initiativ for å endre reglement og juss rundt grunneiers strandrett slik at kommersielle aktører skal kunne føle sikkerhet for en satsing på stillehavsøsters som et helt nødvendig tiltak for å kunne begrense arten og få kontroll over utbredelsen?

Grunngiving

Den svartelistede stillehavsøstersen er på full fart inn i norske farvann. Dersom det ikke settes inn betydelige mottiltak vil det medføre store miljøbelastninger. For å forhindre at stillehavsøstersen tar over store deler av kysten vår, er vi avhengig av å sikre tilstrekkelig innhøsting gjennom kommersiell utnytting.
Det er utviklet skånsomme metoder for innhøsting. Lokale og regionale mottaksapparat er på plass eller under planlegging, og det finnes aktører som utvikler nye markeder og bruksområder for østersen Potensialet er godt.
Initiativene rundt dette står likevel i fare for å stoppe opp på grunn av juridisk usikkerhet og et regelverk som gjør at grunneiers strandrett kan sette en stopper for innhøsting.

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Jeg er, som representanten Jacobsen, for at kommersielle aktører som ser forretningsmuligheter kan bidra i arbeidet med å begrense omfanget av stillehavsøsters. Det juridiske utgangspunktet knyttet til den såkalte strandretten er at kommersiell høsting av stillehavsøsters på privat grunn vil kreve grunneiers samtykke. Slik jeg ser det er kommersiell utnyttelse av stillehavsøsters mulig. Det vil kreve et godt samarbeid med grunneier, og kan bli en vinn-vinn-situasjon med tanke på kommersiell aktivitet og begrensning av stillehavsøsters negative virkninger på naturmangfold og friluftsverdier som blant annet badestrender. Utenfor privat grunn reguleres høsting av stillehavsøsters av havressursloven. Det er foreløpig ikke innført regulering av høsting av stillehavsøsters etter havressursloven.
Stillehavsøsters er en fremmed art som har etablert seg eksplosivt i Norge i løpet av de siste ti årene. Det er lite sannsynlig at man kan utrydde stillehavsøsters i Norge. Det er imidlertid viktig å gjennomføre tiltak for å begrense arten. Miljømyndighetene kan med hjemmel i naturmangfoldloven fjerne fremmede arter for å ivareta naturmangfold. Dette gjelder også uten grunneiers samtykke på privat grunn, men kun ved myndighetsstyrt fjerning, og ikke ved kommersiell høsting eller annen utnyttelse.
Miljødirektoratet laget en handlingsplan mot stillehavsøsters i fjor. Statens naturoppsyn og fylkesmennene jobber med flere tiltak, blant annet fjerning av stillehavsøsters i prioriterte områder. Først og fremst jobbes det med tiltak i områder hvor stillehavsøsters utgjør et kjent problem i lokaliteter med høy verne- eller rekreasjonsverdi. De siste årene er bestandsutviklingen overvåket på noen faste lokaliteter i Oslofjorden. Det pågår også et pilotprosjekt der Statens naturoppsyn tester ulike metoder for mest mulig effektiv fjerning av stillehavsøsters. I tillegg gjør privatpersoner og foreninger en betydelig innsats gjennom dugnader og plukkeaksjoner.
Det er fortsatt mangelfull kunnskap om artens utbredelse og sannsynlig spredningsomfang, og vi har begrenset kunnskap om effektive bekjempelsestiltak. Dette arbeider forvaltningen med.
Det er også andre utfordringer knyttet til kommersiell høsting av stillehavsøsters. Det er usikkerhet knyttet til mattrygghet. Stillehavsøsters anses av mange å være en attraktiv matressurs, men det kan være risiko forbundet med å spise arten. I dag har vi ikke god nok kunnskap eller noe system eller ressurser nok for å kunne sikre mattrygghet ved en kommersiell utnyttelse av viltlevende stillehavsøsters. Ved direkte høsting av viltlevende bestander, kommer ikke akvakulturloven til anvendelse. Dersom man imidlertid gjør noe for å påvirke levende akvatiske organismers vekt, størrelse, antall, egenskaper eller kvalitet, vil dette omfattes av akvakulturloven. Det gis normalt ikke tillatelse til akvakultur av fremmede arter.