Skriftleg spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:288 (2017-2018)
Innlevert: 16.11.2017
Sendt: 17.11.2017
Svart på: 23.11.2017 av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Vil statsråden vurdere å gjøre studentboliger til et eget arealformål i plan- og bygningsloven, og har statsråden vurdert andre tiltak for å effektivisere prosessen med å få tillatelse og starte byggingen av nye studentboliger?

Grunngiving

Boligmarkedet for studenter er spesielt vanskelig. Studenter trenger gode og billige steder å bo mens de studerer. I dag medfører studenttilstrømmingen et særlig stort boligpress på de største byene. Boligpresset fører til at prisene i leiemarkedet blir svært høye, ofte langt over det studiestøtten er innrettet til å kunne dekke. Dette går ut over både studentene, men også i neste omgang andre som ønsker seg inn på leiemarkedet.
Som konsekvens av dette har det de siste årene blitt satt av mye ressurser til bygging av nye studentboliger. Samtidig har dette avdekket flere utfordringer med prosessene for å få tillatelse og starte bygging av nye studentboliger.
En særlig utfordring går ut på at det tar for lang tid i reguleringsarbeidet, da det i dagens lov- og bestemmelsesverk er mange unntak og ulike regler å forholde seg til.
En løsning, som blant annet Norges studentorganisasjon foreslår, er å gjøre studentboliger til et eget arealformål i plan- og bygningsloven, samt at studentboliger defineres som et særskilt tiltak i lov og forskrift. Dette er tiltak som klart vil bidra til at prosessene effektiviseres.
En annen mulig utfordring er at bygg som er tiltenkt til studentboliger omreguleres til andre formål i etterkant av oppføring. Undertegnede er bekymret for at denne adgangen også kan gjøre det attraktivt for aktører som til vanlig ikke bygger ut studentboliger å gjøre dette, med sikte på en omregulering på sikt.
For å sikre at man får bygget de svært nødvendige studentboligene må det etter undertegnedes mening endringer til i plan- og bygningsloven.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen er opptatt av å bygge flere studentboliger. Med bakgrunn i regjeringsplattformen har vi gjennomført et betydelig forenklingsarbeid for å få mer effektive planprosesser og raskere bygging, blant annet av studentboliger. Etter forslag fra regjeringen i Prop. 149 L (2015-2016) Endringer i plan- og bygningsloven, vedtok Stortinget i februar 2017 flere lovendringer som gir forenklinger og mer effektive planprosesser.
Regjeringen har gjennomført forenklinger i byggteknisk forskrift (TEK) for å gjøre det rimeligere å bygge boliger. Dette kommer også studentene til gode. Med TEK17 gjorde vi noen særlige forenklinger for studentboliger, i tillegg til de forenklingene som gjelder for alle boliger. Dette er forenklinger som var etterspurt av studentsamskipnadene. Samlet vil disse forenklingene kunne redusere byggekostnadene med ca. 100 000 kroner for hver enhet i studentboliger.
Det er spurt om jeg vil vurdere å gjøre studentboliger til eget arealformål i plan- og bygnings-loven. Jeg nevner at dette spørsmålet har vært tatt opp tidligere. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vært av den oppfatning at det er grunner som taler mot en slik endring. Blant annet må plan- og bygningslovens virkeområde endres. Bakgrunnen er at plan- og bygningsloven er rettet mot å regulere arealbruk og kvalitet på byggverk. Loven gir i dag ikke hjemmel til å regulere eierform. Loven gir således ikke hjemmel til å bestemme typer beboere eller hvem som skal bo i boliger. Denne grensen gjelder ikke bare for studentboliger, men også for eldreboliger, flyktningeboliger og lignende.
Det kan heller ikke legges til grunn at en lovendring nødvendigvis fører til at prosessene effektiviseres. Dagens system er fleksibelt, ved at etablering av studentboliger kan skje i områder avsatt til boligformål, og at studentboliger enkelt kan endres til andre typer boligformål dersom behovene endres. På det nåværende tidspunkt mener jeg det er gode grunner som taler for at innretningen og systemet i plan- og bygningsloven ikke bør endres slik at loven formål også skal styre typer beboere. Dette bør som i dag styres ved avtaler, konsesjoner, bevillinger og tilsvarende. Departementet arbeider imidlertid løpende med å vurdere om plan- og bygningsloven fungerer etter intensjonene, og om det finnes forbedringspunkter.
Det er spurt om jeg har vurdert andre tiltak for å effektivisere prosessen med å få tillatelse og starte byggingen av nye studentboliger. Jeg viser til at vi vil fortsette arbeidet med bedre og mer effektive planprosesser for bygging av blant annet nye studentboliger. Departementet tar sikte på å starte et utredningsarbeid i 2017 for å forenkle planprosessene knyttet til fortetting, transformasjon og eiendomsdanning. Hensikten med arbeidet er å få både planlegging og utbygging gjennomført raskere enn i dag. Dette vil også gjelde for studentboliger. I 2018 skal det sluttføres en evaluering av plan- og bygningsloven (EVAPLAN) i regi av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Departementet vil følge opp evalueringen.