Skriftleg spørsmål fra Zaineb Al-Samarai (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:272 (2017-2018)
Innlevert: 16.11.2017
Sendt: 16.11.2017
Svart på: 23.11.2017 av barne- og likestillingsminister Solveig Horne

Zaineb Al-Samarai (A)

Spørsmål

Zaineb Al-Samarai (A): Forskjellene i samfunnet øker. I Oslo er de svært synlige. Hvilke spesifikke tiltak i budsjettet vil bidra til å utjevne forskjellene, og få ned barnefattigdommen i Oslo?

Grunngiving

I en rapport fremlagt av NAV kommer det frem at den økende fattigdommen henger sammen med en generell tendens til økende økonomiske forskjeller i Norge. Rapporten viser at en del av utfordringen er mangel på arbeid, eller lavlønnet arbeid. Regjeringen har ofte påpekt at det skyldes innvandring. Nav har tidligere vist til at ca. 50 % av disse barna har minoritetsbakgrunn, men at deres fattigdom ikke er like vedvarende som den resterende 50 prosenten. Barn av minoriteter klarer i større grad å komme seg ut av fattigdom, enn barn av etnisk norske - hvor fattigdom går i større grad i arv.

Solveig Horne (FrP)

Svar

Solveig Horne: Som barneminister ønsker jeg at alle barn skal ha like muligheter gjennom oppveksten, uavhengig av hvor de bor og foreldrenes inntekt. Regjeringens mål med Barn som lever i fattigdom - regjeringens strategi 2015 - 2017 er å forebygge at fattigdom går i arv, og bedre barns livskvalitet her og nå. De 64 tiltakene i strategien står ikke alene, de bygger videre på regjeringens innsats for å få flere i arbeid og i arbeidet med å styrke det sosiale sikkerhetsnettet. Regjeringens strategi mot barnefattigdom bidrar til å forebygge fattigdom for alle, i tillegg har vi målrettet innsatsen i utsatte områder og overfor særskilte grupper.
Regjeringen har, sammen med Venstre og KrF, gjennomført flere viktige tiltak mot barnefattigdom. Vi har innført rimeligere barnehageplass for familier med lav inntekt og en nasjonal ordning med gratis kjernetid i barnehagen for familier med lav inntekt fra barna er tre år. Vi har sørget for at ungdom i lavinntektsfamilier får mer i skolestipend, økt tilskuddsordningen mot barnefattigdom til et historisk høyt nivå, og satt i gang et prøveprosjekt med gratis deltidsplass i SFO.
Flyktninger og innvandrere er overrepresentert blant gruppene med lavest inntekt. Mange har lav kompetanse og svak tilknytning til arbeidsmarkedet. Økt arbeidsretting av introduksjonsprogrammet og tidlig kartlegging av kompetanse og karriereveiledning blant beboere i asylmottak, er virkemidler jeg har tro på. Det er etablert et hurtigspor inn i arbeidsmarkedet for flyktninger med etterspurt kompetanse. Det er i tillegg viktig at Norge fortsetter å ha en streng og rettferdig asylpolitikk, slik at det er kapasitet i kommunene til å integrere dem som får opphold.
Regjeringen har iverksatt en ny, nasjonal ungdomsinnsats i 2017. Innsatsen skal sikre unge ledige raskere oppfølging fra NAV-kontoret for å komme i arbeid eller fullføre utdanning. Denne videreføres i 2018, og foreslås økt med 70 mill. kroner.
Regjeringen foreslår å øke Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom med 26 mill. kroner i 2018, til totalt ca. 224 mill. kroner. Ordningen bidrar til at barn, ungdom og familier få gode ferie- og fritidsopplevelser i nærmiljøene uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske bakgrunn. Byer og byområder med høy andel fattige barn prioriteres. I 2017 ble Oslo kommune tildelt om lag 51 millioner kroner til 99 tiltak mot barnefattigdom. Nye midler vil bli tildelt for tilskuddsåret 2018. I tillegg har regjeringen igangsatt arbeidet med Fritidserklæringen sammen med frivillige organisasjoner, idretten og KS. Målet er at alle barn skal ha mulighet til å delta i en fritidsaktivitet jevnlig. Arbeidet er godt i gang, og jeg håper kommuner og bydeler følger opp med lokale avtaler og prosjekter.
I tillegg til den nasjonale innsatsen, har vi iverksatt flere målrettede tiltak for å bedre oppvekst- og levekårene for fattige barn, ungdommer og familier i Oslo. Flere områder i Oslo har høy geografisk konsentrasjon av lavinntektsfamilier. Levekårsutfordringene er ofte knyttet til dårlige bomiljø og utrygge nærmiljø, kombinert med høy andel beboere med innvandrerbakgrunn, lav utdanning og få sysselsatte.

-Ny tiårig Groruddalssatsing 2017-2026: Regjeringen foreslår å styrke Groruddalsatsingen med rundt seks mill. kroner til om lag 39 mill. kroner i 2018.

-Områdesatsing indre Oslo Øst 2014-2018: Områdesatsingen foreslås videreført med omlag 27 mill. kroner i 2018.

-Områdesatsing Grønland: Justisdepartementets foreslår å bevilge 17 mill. kroner til området Grønland i Bydel Gamle Oslo i statsbudsjettet for 2018.

-Områdesatsing Oslo sør: Arbeidet med å fornye og forlenge avtalen om områdesatsing i Oslo sør er startet. Det foreslås 30 mill. kroner i 2018 til en styrket politiinnsats med vekt på å følge unge i risikosonen, og forhindre rekruttering til miljøer som begår kriminalitet. Det foreslås bevilget omlag fire millioner kroner for å komme i gang med øvrige tiltak.
Regjeringen tar barnefattigdom alvorlig. Det er et sammensatt problem som krever langsiktig samarbeid mellom stat, kommune og frivillig sektor.