Skriftleg spørsmål fra Sigrid Simensen Ilsøy (Sp) til statsministeren

Dokument nr. 15:102 (2017-2018)
Innlevert: 20.10.2017
Sendt: 23.10.2017
Svart på: 30.10.2017 av statsminister Erna Solberg

Sigrid Simensen Ilsøy (Sp)

Spørsmål

Sigrid Simensen Ilsøy (Sp): Regjeringen halverer tilskuddet til bredbåndsutbygging i budsjettforslaget (Kap. 1380, post 71) for 2018, fra 138,7 til 69,7 mill. kroner. Tilskuddet skal bidra til utbygging av bredbånd i geografiske områder der det ikke er kommersielt grunnlag for investeringer. Formålet med ordningen er å sikre alle husstander et tilbud om bredbånd med god kvalitet.
Mener statsministeren at halveringen i nevnte bredbåndsutbyggingstilskudd samsvarer med regjeringens mål om mer digitalisering og like tjenester for innbyggerne?

Grunngiving

Spørsmålet stilles statsministeren som leder regjeringens digitaliseringsutvalg.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Regjeringen satser på digitalisering. Digitalisering er en viktig drivkraft for moderniseringen av Norge og offentlig sektor. Målet er å skape en enklere hverdag for næringsliv og innbyggere. Vellykket digitalisering forutsetter at brukerne har tilgang til god digital infrastruktur med tilstrekkelig kapasitet. Vi må derfor legge til rette for sikre og robuste mobil- og bredbåndsnett i hele landet.
Norge har i dag svært god mobil- og bredbåndsdekning i internasjonal målestokk og er blant de landene i verden som har kommet lengst på digitalisering. Nær 100 prosent av innbyggerne har et grunnleggende bredbåndstilbud enten i form av fast eller mobilt bredbånd. Fire av fem husstander har tilbud om bredbånd med 100 Mbit/s eller mer. Dekningen for mobilt bredbånd (4G/LTE) er på over 99 prosent av husstandene og på over 90 prosent av landarealet. Dekningen har økt svært mye de siste fire årene og investeringene har også økt.
Selv om tilbudet for en stor del er godt, betyr ikke det at regjeringen mener at dagens situasjon er tilfredsstillende alle steder. Befolkningens behov for datahastighet og tilgjengelighet øker etter hvert som nye digitale tjenester utvikles og bruksmønstrene endrer seg. Det som ble oppfattet som "bredt" bredbånd for bare noen år siden, vil i dag av mange oppfattes som smalt.
Regjeringen har satt som mål at 90 prosent av befolkningen skal ha tilbud om bredbånd med minimum 100 Mbit/s innen 2020. På lang sikt skal alle ha tilbud om høyhastighets bredbånd. I tillegg skal det være god mobildekning der folk bor, jobber og ferdes. Det er videre satt som mål at vi skal ha sikre og robuste elektronisk kommunikasjonsnett (ekomnett).
Regjeringens viktigste rolle innenfor sektoren er å skape gode rammevilkår for investeringer i alle deler av landet. Dette vil skje gjennom å legge til rette for effektiv konkurranse gjennom den sektorspesifikke reguleringen, samt å bidra til kostnadseffektiv utbygging. Graving utgjør en stor andel av kostnadene forbundet med fremføring av ekomnett. Regjeringen har sendt på høring et forslag om felles nasjonale graveregler for alle offentlige veier, som vil bidra til å redusere utbyggingskostnadene for bredbånd og som har vært etterspurt av bransjen i lengre tid.
Utbygging av mobildekning med høy datakapasitet forutsetter tilgang til radiofrekvenser. Regjeringen jobber kontinuerlig med å sørge for tilstrekkelig med frekvenser til mobilt bredbånd. Regjeringen har besluttet at 700 MHz-båndet skal tas i bruk til mobile tjenester.
I tillegg til de tiltakene som er nevnt over, bidrar staten med bevilgninger over statsbudsjettet både til bredbåndsutbygging og til tiltak for styrking av telesikkerhet- og beredskap. Forslag til bevilgning til bredbåndsutbygging (Kap. 1380, post 71) er isolert sett redusert, mens forslag til bevilgning til telesikkerhet og beredskap (Kap. 1380, post 70) innebærer en kraftig økning. Samlet sett foreslår regjeringen en betydelig økning på disse to postene sett under ett. Bevilgningene vil komme hele landet til gode og vil blant annet bidra til mer robust infrastruktur i de deler av landet som er mest utsatt for utfall av ekomnettene pga. naturhendelser som storm og uvær.
Budsjettforslaget innebærer derfor en styrking av satsingen på digital infrastruktur i hele landet. Dette samsvarer med regjeringens mål om mer digitalisering og like tjenester for innbyggerne.