Vigdis Giltun (FrP): Rusavhengighet har vist seg vanskelig å behandle, og det er derfor viktig å ha et variert tilbud som kan imøtekomme den enkeltes behov. Det bør være mulig å forhandle frem avtaler som opprettholder behandlingstilbud med høy kvalitet for å imøtekomme det reelle behandlingsbehovet til rusavhengige.
Hvor mange venter nå på et rusbehandlingstilbud, og mener statsråden det er god samfunnsøkonomi å legge ned Phønix Haga og Nybøle som kan hjelpe rusavhengige til et rusfritt og bedre liv som samfunnsnyttige borgere?
Begrunnelse
I Helse Sør-Øst sitt nyhetsskriv står det at Nybøle i Spydeberg og Phønix Haga i Eidsberg ikke lenger skal være en del av det offentlige behandlingstilbudet, på tross av at de har et spesialisert tilbud. Jeg er sterkt kritisk til at "Helseforetakets behov" legges mer vekt på enn pasientenes behov. Phønix Haga har gjennom 25 år opparbeidet spesialkompetanse, og selv om Nybøle er av nyere dato kan begge disse institusjonene vise til gode resultater. Det er også viktig at det finnes medikamentfrie behandlingstilbud, og at behandlings- og rehabiliteringstiden ikke styres av helseforetakenes økonomi, men av den enkeltes pasientens behov.
Rusavhengighet er et stort problem for den det gjelder og deres familie, men det er også et stort samfunnsproblem. I revidert budsjett er det forslag om å bevilge midler til 20 nye behandlingsplasser, men dette er ikke nok! Det kan umulig være god samfunnsøkonomi å stenge to gode behandlingsinstitusjoner når det er mangel på behandlingstilbud.
Jeg håper derfor det blir tatt en grundig og helhetlig vurdering av konsekvensene ved å nedlegge to institusjonene som kan tilby kvalitetsmessig god behandling så lenge det er et tydelig behov for å øke kapasiteten.