Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, og fra Venstre, Trine Skei Grande, vil understreke at en god og effektiv valgordning som sikrer at velgerne får gjennomslag for sine preferanser når det gjelder både politikk og personer, er en forutsetning for et velfungerende demokrati. Dette sikrer et reelt og legitimt folkestyre på samfunnets ulike politiske styringsnivåer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at et sentralt element ved innføringen av den nye valgloven i Norge før kommunevalget i 2003 var at den enkelte velger selv skulle få større anledning til å påvirke personvalget.

Flertallet viser videre til at en velfungerende valgordning må ivareta enkelte kryssende hensyn. For eksempel gjelder dette partienes mulighet til å sikre sin innflytelse over hvilke kandidater som velges til sentrale og tunge verv som tillitsmenn og -kvinner på deres vegne. Flertallet ser det som nødvendig at partiene kan sikre at toppkandidatene har de nødvendige forutsetninger og erfaringer for å kunne tre inn i sine krevende verv som folkevalgte. Partienes behov for forutsigbarhet og sikkerhet for sine toppkandidater må balanseres mot velgernes interesse av individuell politisk innflytelse. Folkevalgte organer skal være sosialt og geografisk representative. Partiene har med sine valglister mulighet til å foreslå kandidater som utfyller hverandre i forhold til kjønn, geografi, bakgrunn etc. Dette vil kunne endres ved å innføre personstemmer.

Flertallet vil peke på at en valgreform som gir velgerne mulighet til å påvirke rekkefølgen av partienes kandidater ved stortingsvalg, må balansere krevende og ofte motstridende hensyn.

På denne bakgrunn vil flertallet fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede endringer av valgordningen for stortingsvalg slik at velgerne gis mulighet til å påvirke rekkefølgen av partienes kandidater, samtidig som hensyn til partienes mulighet til å sikre innflytelse over hvilke kandidater som velges, sikres. Stortinget ber om at en slik reform for stortingsvalg utredes slik at den eventuelt nye valgordningen kan innføres ved stortingsvalget i 2017.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil at forslaget i Dokument 8:101 S (2009–2010) skal vedtas som det foreligger. Disse medlemmer mener at velgerne bør få adgang til å kumulere også ved stortingsvalg. Dette vil være en positiv utvikling for demokratiet og bidra til en mer velfungerende valgordning.

Disse medlemmer mener at ordningen bør innføres ved stortingsvalget i 2013 og viser til at representantforslaget ble fremmet allerede 24. mars 2010.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en ordning med kumulering ved stortingsvalg ved stortingsvalget i 2013. Stortinget ber om at reglene om kåring av kandidater endres, slik at et personlig stemmetall på minst åtte prosent av listens totale stemmetall kåres i rekkefølge etter antall mottatte personlige stemmer.»

Disse medlemmer støtter subsidiært forslaget om en utredning fra regjeringen.