Stortinget - Møte onsdag den 27. februar 2008 kl. 10

Dato: 27.02.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Torbjørn Hansen (H) [12:15:29]: Jeg vil stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Fiskerinæringen er viktig for bosetting og verdiskaping i Norge. Regjeringen har gitt næringen 2 år med strukturfrys, runden med NOx-avgift, strengere leveringsforpliktelser, distriktskvoteordning og mer subsidier til konkurrerende skipsfart. Kystfiskeutvalget la nylig frem forslag til radikale endringer i kvotesystemet, og Regjeringen vil nå ha en ny bred debatt om helt grunnleggende vilkår for fiskerne.

Ser ikke statsråden at det er behov for stabilitet og forutsigbarhet i fiskerinæringens rammebetingelser?»

Statsråd Helga Pedersen [12:16:05]: For det første vil jeg si meg helt enig med representanten Hansen i at fiskerinæringen er viktig for både verdiskaping, bosetting og sysselsetting langs kysten, og jeg er opptatt av at næringen skal ha gode og stabile rammebetingelser. Jeg vil for øvrig minne om at nytt strukturregelverk er på plass, og at Regjeringen også har oppnådd enighet med de berørte næringene om å opprette et NOx-fond.

Så vil jeg også understreke at det må være mulig å ha et offentlig ordskifte om en næring som er basert på utnyttelse av en felles ressurs. Demokratisk styring utelukker på ingen måte forutsigbarhet - og omvendt.

Bakgrunnen for opprettelsen av Kystfiskeutvalget var at stortingsflertallet bad om det i forbindelse med behandlingen av finnmarksloven i forrige stortingsperiode. Høyres medlemmer i Stortinget var en del av det flertallet som bad om at samer og andres rettigheter til fiske i havet utenfor Finnmark skulle utredes. Stoltenberg-regjeringen overtok stafettpinnen etter Bondevik II-regjeringen. Vi har fulgt opp anmodninger fra Stortinget om å utrede dette spørsmålet, og utvalget, det såkalte Kystfiskeutvalget, leverte sin innstilling i forrige uke. Jeg mener det er en selvfølge at denne uredningen sendes på en bred høring og deretter behandles i Regjeringen. Jeg vil påpeke at det ikke er Regjeringens forslag som nå er ute på høring, men en enstemmig innstilling fra et uavhengig utvalg.

Jeg antar at også representanten Hansen slutter seg til at vi følger demokratiske prinsipper i behandlingen av utvalgets forslag.

Torbjørn Hansen (H) [12:17:51]: Jeg vil takke for svaret.

Til tross for statsrådens forsikring om at stabile rammebetingelser er et mål for denne regjeringen, vil jeg bemerke at to år med strukturfrys, og et og et halvt år på å avklare NOx-spørsmålet, var i drøyeste laget med hensyn til uforutsigbarhet for fiskerinæringen.

For noen dager siden kom et annet regjeringsoppnevnt utvalg, likelønnsutvalget, med sin rapport. De hadde et kontroversielt forslag om tvungen tredeling av omsorgspermisjonen. Statsministeren var da raskt ute med å avlyse den debatten, for det skapte uro hos mange småbarnsforeldre. Det er ingen tvil om at Kystfiskeutvalget også skaper betydelig uro i fiskerinæringen, og at det er fullt mulig for Regjeringen - hvis den vil - å avklare enkelte spørsmål, med tanke på en politisk avklaring. Ser ikke statsråden at fiskerinæringen har et behov for en slik rask avklaring?

Jeg vil også spørre statsråden: Hvilken framdrift legger man opp til når det gjelder politisk behandling? Vil denne saken komme til Stortinget i denne stortingsperioden, eller vil man skyve det over stortingsvalget i 2009?

Statsråd Helga Pedersen [12:18:55]: For det første vil jeg si at jeg har stor respekt for det brede stortingsflertallet som i forrige stortingsperiode bad om utredning om rettighetsforholdene i havet utenfor Finnmark, og jeg synes at de forslagene utvalget har lagt fram basert på forhistorien, fortjener en skikkelig prosess. Jeg vil også at partiet Høyre, næringsorganisasjonene, de berørte lokalsamfunn osv. skal ha mulighet til å si sin mening om denne saken før Regjeringen konkluderer.

Regjeringen har enda ikke tatt stilling til hvor lang høringsfristen skal være. Her må vi avveie hensynet til at folk skal få sette seg skikkelig inn i saken og ha god tid til å si sin mening, mot behovet for at både næringen og andre berørte skal ha en avklaring om ikke altfor lang tid.

Torbjørn Hansen (H) [12:20:04]: Jeg synes det er litt oppsiktsvekkende at statsråden ikke kan avklare om saken kommer til Stortinget i denne stortingsperioden.

Når det gjelder selve innholdet i saken, går altså forslaget ut på at alle som er bosatt ved fjordene langs kysten i Finnmark, skal få en ny rett til å fiske så mye at det gir et økonomisk grunnlag for en husholdning. Retten skal ikke bare gjelde samene, den skal også gjelde alle som er innbyggere langs kysten i Finnmark. Det er ingen tvil om at dette er et dramatisk forslag. Det vil være snakk om et ganske omfattende fiske, og kvotene må da tas fra dem som i dag er aktive fiskere, både i Finnmark og i andre kystfylker. Det er derfor etter min mening ganske forståelig at Fiskarlagets leder, Reidar Nilsen, beskriver dette forslaget som en hån mot dem som i dag er fiskere, og ber om at Regjeringen legger det i skuffen en gang for alle.

Mitt spørsmål til statsråden er: Har departementet sett på hvilke konsekvenser dette vil kunne få for kvotefordelingen? Hvem er det som eventuelt må ta regningen? Og hvor stor vil kvoteomfordelingen måtte bli hvis dette forslaget skulle bli vedtatt?

Statsråd Helga Pedersen [12:21:05]: I forrige stortingsperiode innførte daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen en ny struktur for havfiskeflåten uten at det hadde vært gjenstand for bred debatt. Det gjorde at den nye strukturpolitikken ikke fikk den nødvendige legitimiteten verken i næringen eller i samfunnet for øvrig. Det har lært meg at når vi skal foreta endringer i fiskeripolitikken, skal det skje etter grundige prosesser og høringsrunder der alle har hatt mulighet til å sette seg skikkelig inn i saken og fått komme til orde. Det skal vi gjøre også i denne saken. Jeg kommer ikke i dag til å konkludere i noen spørsmål når det gjelder det Kystfiskeutvalget har lagt fram, bortsett fra på ett punkt, og det er at jeg anser det som uaktuelt for denne regjeringen å gå inn på ordninger som skiller mellom folk på etnisk individuelt grunnlag.

Presidenten: Dagens kart er dermed ferdigbehandlet. Forlanger noen ordet før møtet heves? - Møtet er hevet.