Representantforslag om en rask etablering av en kompensasjonsordning for oljearbeidere fra pionertiden

Dette dokument

  • Representantforslag 161 S (2023–2024)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Dagfinn Henrik Olsen, Gisle Meininger Saudland, Frank Edvard Sve, Erlend Wiborg og Silje Hjemdal
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Folk som arbeidet i oljeindustrien fra starten på 70-tallet og årene fremover, har bidratt sterkt til utviklingen av Norges viktigste industri, og gjennom dette til utbyggingen av velferdsstaten. Oljearbeiderne i pionertiden ble utsatt for stor risiko både sikkerhetsmessig og helsemessig. Dette var en sektor i rask teknisk utvikling og der mange faremomenter i sin tid var ukjente. Statens behandling av oljepionerene, der mange har fått helseutfordringer, har vært forstemmende. Det er ikke første gang heltene som har bidratt til å skape oljeeventyret, ikke har blitt ordentlig ivaretatt. Først da Fremskrittspartiet kom i regjering, fikk man løst saken knyttet til nordsjødykkerne og sørget for en god kompensasjon og verdig avslutning.

Det er imidlertid flere yrkesgrupper blant oljearbeidere fra pionertiden som har fått helseutfordringer, eksempelvis grunnet eksponering for boreslam og benzen. Et utvalg anbefalte i NOU 2022:19 Oljepionerene – en kompensasjonsordning at det bør etableres en kompensasjonsordning for folk som i arbeid har blitt utsatt for kjemikalier som kan gi varige helseskader. Kompensasjonsordningen vil omfatte mange oljearbeidere fra pionertiden, men ingen kompensasjon har blitt utbetalt. I Dagsavisen 7. mai 2024 kunne man lese om mekaniker og oljearbeider Hans Marwoll, som har fått påvist benmargskreft som følge av jobben i Nordsjøen. Han startet arbeidet på plattform i 1977 som mekaniker for Aker på Statfjord. Han ble eksponert for benzen i sin jobb med å behandle oljen som kom opp. Marwoll og mange andre kjemper nå for å få den rettmessige kompensasjonen som det regjeringsoppnevnte utvalget mener de skal ha. Forslagsstillerne finner det uholdbart og arrogant at regjeringen ikke allerede har løst denne saken til oljepionerenes gunst. Forslagsstillerne forlanger nå at regjeringen snarest følger opp anbefalingen fra utvalget om oljepionerene og får grunnlaget for en kompensasjonsordning på plass.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2025, følge opp konklusjonene fra NOU 2022:19, slik at den anbefalte kompensasjonsordningen for dem som ble utsatt for kjemikalier i oljeindustrienes tidlige periode, kan etableres.

16. mai 2024

Sylvi Listhaug

Dagfinn Henrik Olsen

Gisle Meininger Saudland

Frank Edvard Sve

Erlend Wiborg

Silje Hjemdal