Verdens parlamentarikere fordømmer Russland
Krigen i Ukraina ble det sentrale tema da parlamentarikere fra 120 land møttes i Nusa Dua, Indonesia 20.–24. mars 2022.
Fordømmelse av russisk voldsbruk
Denne gangen var det ikke tvil om hva som måtte settes på dagsordenen som hastetema på den det 144. møtet i den Interparlamentariske union (IPU). Krigen i Ukraina ble foreslått av flere delegasjoner. Diskusjonen dreide seg om hvor sterk fordømmelsen av Russland skulle være. Her var det ulike syn, men forslaget fra New Zealand, som Norge og likesinnede land sto bak, fikk flertall. I resolusjonen står det blant annet:
«Fordømmer Russlands pågående voldsbruk mot Ukraina som er et brudd på FN charterets paragraf 2(4) inkludert prinsippene om suverenitet og territoriell integritet anerkjent av alle FNs medlemsland»
Kina, Iran, Syria og Vietnam reserverte seg for hele resolusjonen. Bahrain, Emiratene og Zimbabwe reserverte seg for deler av den. Hviterussland og Sør-Afrika utrykte motstand mot resolusjonen. Russland og Ukraina var ikke til stede i Indonesia.
Klima var tema for generaldebatten
Birgit Oline Kjerstad holdt det norske hovedinnlegget i generaldebatten. Her la hun vekt på den store betydningen et friskt hav har på klimaet. Dette gjennom å produsere over 50 % av oksygenet samt absorbere store mengder karbondioksid. Kjerstad trakk også frem den nylig inngåtte globale avtalen fra Nairobi om plastsøppel som en positiv nyhet som kan bidra til å løse at stort problem for havet.
Silje Hjemdal fikk taletid som ung parlamentariker og tok også opp plastforsøpling med eksemplet fra plasthvalen som strandet i Hordaland. Videre pekte hun på at man på veien mot fornybarsamfunnet fremdeles vil trenge energi fra hydrokarboner, og fremhevet Norge som en pålitelig og stabil leverandør i kontrast til aggressive diktaturer.
Se også IPUs sider fra den 144. IPU konferansen i Nusa Dua, Indonesia
Bilaterale møter
IPU-konferansene gir mulighet til å ha bilaterale møter med kolleger fra alle verdens land. Den norske delegasjonen legger vekt på å benytte denne unike muligheten. I Indonesia hadde delegasjonen gode bilaterale møter med Storbritannia, Indonesia og Afghanistans parlament i eksil.
Norges delegasjon besto av Tellef Inge Mørland, leder, Ingunn Foss, nestleder, Silje Hjemdal og Birgit Oline Kjerstad.
Les mer om Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU)
Møte med Afghanistans parlament. Fra venstre Tellef Inge Mørland, Ingunn Foss, Mir Rahman Rahmani, parlamentspresident og Mir Haidar Alfazy MP Foto: Stortinget.