Stortinget - Møte tirsdag den 14. mai 2024 *

Dato: 14.05.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 297 S (2023–2024), jf. Dokument 8:93 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 3 [10:07:44]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Abid Raja, Ane Breivik, Guri Melby, André N. Skjelstad og Alfred Jens Bjørlo om en langtidsplan for Norges digitale infrastruktur (Innst. 297 S (2023–2024), jf. Dokument 8:93 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – utover den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Tom Einar Karlsen (A) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke komiteens øvrige medlemmer for samarbeidet i forbindelse med behandlingen av dette forslaget. Jeg vil også rette en takk til alle som bidro i høringen komiteen har gjennomført, og for så vidt forslagsstillerne for anledningen til å diskutere et tema de fleste i komiteen er opptatt av.

Jeg starter med å redegjøre for komiteens syn, og hvis jeg får tid, skal jeg på slutten av mitt innlegg knytte et par kommentarer til hvordan Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser på dette.

Dette forslaget besluttet komiteen å legge ut på høring, og man mottok åtte høringsinnspill. Samtlige av innspillene fra markedsaktører innen digitale bransjer eller interesseorganisasjoner for digitale bransjer har således vært faglig relevante og pekt på en rekke interessante problemstillinger, muligheter og sammenhenger mellom digital infrastruktur og øvrig samfunnsutvikling på en bred front.

Forslaget er også vurdert av ansvarlig statsråd, og så vidt komiteen kan se, er både forslagsstillerne, statsråden og flere av høringspartene i stor grad enige om både virkelighetsbeskrivelse, hovedlinjene for it- og ekompolitikken i Norge og at denne sektoren skal utvikles videre med en markedsbasert og teknologinøytral tilnærming.

Et flertall i komiteen fremhever at de i likhet med forslagsstillerne er av den oppfatning at den digitale infrastrukturen er samfunnskritisk infrastruktur som må utvikles i et tempo og omfang som møter samfunnets behov, samt at det må tas nødvendige hensyn til sikkerhet og beredskap både for den enkelte bruker og for samfunnet som helhet. Dette flertallet viser også til statsrådens beskrivelser og vurderinger av tidligere forsøk på å tallfeste behov og hastighetsmål for bredbånd i et lengre tidsperspektiv, og hvordan den faktiske utviklingen senere har løpt fra målene. Videre vises det til at man allerede i løpet av de nærmeste årene ligger an til å nå et av målbildene i en av rapportene forslaget bygger på. Komiteens tilråding er derfor at man ikke vedtar dette forslaget.

Jeg vil legge til at vi fra Arbeiderpartiet og Senterpartiets side fremhever at regjeringen har startet arbeidet med en ny nasjonal digitaliseringsstrategi, samt at komiteen allerede har fått på bordet et omfattende lovforslag som er tenkt å erstatte gjeldende lov om elektronisk kommunikasjon. Det er altså sånn at det er stor politisk oppmerksomhet om digital infrastruktur og flere konkrete initiativer i prosess som vil sette oss i stand til å ivareta veldig mange av de hensynene forslagsstillerne er opptatt av.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener det vil være mer naturlig å komme tilbake til spørsmålet om en eventuell langtidsplan for digital infrastruktur etter at regjeringen har behandlet ny nasjonal digitaliseringsstrategi, og etter at Stortinget har behandlet forslag til ny ekomlov.

Geir Adelsten Iversen (Sp) []: Den digitale utviklingen har bundet landet tettere sammen og blitt en grunnleggende forutsetning for frihet, bolyst og trygghet. Under pandemien så vi hvor viktig den digitale infrastrukturen var for å holde hjulene i gang, samtidig som vi holdt smittetrykket nede.

En av regjeringens viktigste satsinger er utbygging av høyhastighetsbredbånd til alle. Fiber i hele landet er viktig for beredskapen og viktig for bosetting og næringsutvikling i hele landet. Fullverdig 5G-dekning vil også være viktig framover. I Norge har vi tre tilbydere, noe som er bedre enn de fleste land i Europa, og som vil skape et godt tilbud og god kapasitet. Med krig i Europa og en mer anspent situasjon globalt vil det være viktigere enn noen gang å sikre at alt ikke bare fungerer daglig, men spesielt i krisesituasjoner.

Det er lett å være enig i mye av det forslagsstillerne tar opp i forslaget. Heldigvis har vi en regjering som tar dette på alvor. Totalberedskapskommisjonen har levert sin rapport. Komiteen har for tiden forslag til ny ekomlov til behandling. Begge deler svarer på det Venstre etterlyser, og Senterpartiet mener derfor det vil være unødvendig byråkrati å bruke offentlige ressurser og personell på å lage en slik langtidsplan.

Mona Fagerås (SV) []: Vi i SV støtter Venstres representantforslag om en langtidsplan for digital infrastruktur. Den digitale infrastrukturen blir en stadig viktigere del av hverdagen vår. Innbyggere, virksomheter, institusjoner og etater er i dag helt avhengig av en sikker digital infrastruktur. Jeg kunne fortalt mye om gjennomføringen av nasjonale prøver med dårlig digital infrastruktur i Utkant-Norge og uthenging av barn, skoler og lærere i media i etterkant – på grunn av dårlige resultater eller dårlig digital infrastruktur. Det har vi holdt på med i dette landet.

I dag forventer vi at digital infrastruktur som datasentre og mobil- og bredbåndsnett leverer grunnleggende tjenester, og det er en forutsetning for videre digitalisering av samfunnet. En sikker og framtidsrettet digital infrastruktur i hele landet er viktig for sikkerhet, beredskap, bosetting, arbeidsplasser og det grønne skiftet. Vi mener at den økte betydningen av denne infrastrukturen gjør det nødvendig å arbeide for en sånn plan, og det kan bli et godt verktøy for å legge rammene for det digitale markedet, som ikke kun bør utvikles på markedets premisser. Til tross for at feltet er i konstant utvikling, er klare rammer viktig.

Dette forslaget tar i hovedsak for seg telekommunikasjon, radionett og kabler, ikke digital infrastruktur som helhet. En plan for å nå tidligere satte mål for telekommunikasjon kan være hensiktsmessig, og en langtidsplan må ta for seg alle deler av den digitale infrastrukturen, også programvarer og datalagring. En plan som tar for seg utviklingen av den digitale infrastrukturen i sin helhet, må først definere klare mål som skal ligge til grunn for alle digitaliseringsprosessene.

Viktige mål i digitaliseringspolitikken er å sikre Norges digitale selvstendighet, bidra til å skape kontroll og regulering i landets digitale marked og opprettholde våre demokratiske verdier og befolkningsrettigheter. Det bør være grunnlaget for en slik langtidsplan.

Jeg tar dermed opp forslaget som SV og Venstre står bak.

Presidenten []: Da har representanten Mona Fagerås tatt opp forslaget hun refererte til.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg er glad for at ein samla komité sluttar seg til beskrivinga av den røyndomen som gjer at Venstre har fremja dette representantframlegget, nemleg at den digitale infrastrukturen blir ein stadig viktigare del av kvardagen vår – at dette er samfunnskritisk infrastruktur som alle delar av samfunnet vårt er meir og meir avhengige av.

På den bakgrunnen er det likevel skuffande – og eg må få lov til å seie noko overraskande – at det av partia i komiteen berre er SV som sluttar seg til det som er det konkrete framlegget frå Venstre, som altså er:

«Stortinget ber regjeringen snarest starte arbeidet med en langtidsplan for den digitale infrastrukturen, etter modell fra tilsvarende planer fra f.eks. samferdsel, forsvar eller forskning. Planen bør inneholde langsiktige mål for utbygging og utvikling av den digitale infrastrukturen, tydelige politiske prioriteringer og målrettede offentlige virkemidler for å sikre at langsiktige mål og delmål/milepæler nås.»

Eg merkar meg at hovudargumenta mot dette er todelte. Det eine er motargumenta frå Høgre og Framstegspartiet, som går ut på at dette med digital infrastruktur er eit så overvegande privat ansvar at rolla til det offentlege er langt meir beskjeden enn i andre typar infrastruktur. Ja, det er rett at den digitale infrastrukturen skil seg ut ved at det private har ei sterk rolle, men det er ingen tvil om at rolla til det offentlege er og vil bli viktig. Det handlar ikkje berre om løyving av pengar, det handlar om rolla det offentlege har som tilretteleggjar og planmyndigheit for utbyggingar, rolla som etterspørjar av sikker digital infrastruktur og – sjølvsagt – rolla som løyvar av offentlege tilskot til ikkje-kommersiell og/eller samfunnspålagd utbygging.

Ikkje minst handlar dette om å sjå den digitale infrastrukturen i ein ny tryggleikspolitisk situasjon. Dei siste åra har både det sikkerheitsfaglege rådet i Nasjonalt tryggingsorgan og totalberedskapskommisjonen tilrådd det Venstre her føreslår, nemleg at det blir laga ein langtidsplan for nasjonal og digital infrastruktur.

Det andre motargumentet kjem frå regjeringspartia, Arbeidarpartiet og Senterpartiet, og går ut på at regjeringa held på ein med ein ny nasjonal digitaliseringsstrategi, så vi treng ingen plan som går til Stortinget. Vi kan jo tenkje oss reaksjonane i denne salen viss regjeringa hadde gjeve beskjed om at nei, no sluttar vi å lage denne nasjonale transportplanen til Stortinget for veg og jernbane, for no skal regjeringa lage seg ein vegstrategi og ein jernbanestrategi som Stortinget kan lese om i pressemeldingar på nettsidene til regjeringa, så får de sjå korleis det går og korleis vi følgjer opp. Det trur eg ikkje ville ha blitt akseptert. Sånn bør det heller ikkje vere på det digitale området, og difor treng vi ein digital langtidsplan.

Statsråd Karianne O. Tung []: Først hadde jeg lyst til å gi ros til forslagsstillerne for å ta opp et særlig viktig tema, nemlig digital infrastruktur. Jeg er glad for at det er bred politisk enighet om den digitale infrastrukturens betydning for samfunnet.

Tilgangen til gode elektroniske kommunikasjonsnett og bredbånd med høy hastighet til innbyggere og bedrifter i hele landet er et veldig viktig mål for regjeringen. Digital infrastruktur som mobil- og bredbåndsnett leverer grunnleggende tjenester og er en forutsetning for videre digitalisering av samfunnet vårt.

Norge har i dag mobil- og bredbåndsnett i verdensklasse. Det er likevel nødvendig at vi kontinuerlig forbedrer den digitale infrastrukturen, både når det gjelder dekning og kapasitet og når det gjelder sikkerhet og beredskap. Samtidig mener jeg at en detaljert langtidsplan for den digitale infrastrukturen etter modell fra Nasjonal transportplan ikke er veien å gå. I motsetning til i transportsektoren står private aktører for over 90 pst. av investeringene i den digitale infrastrukturen i Norge. En slik plan vil kunne forskyve markedet og stå i fare for relativt raskt å bli utdatert på grunn av markedsmessig og teknologisk utvikling.

Samtidig som vi må sette klare mål for sektoren og ha de nødvendige offentlige virkemidlene tilgjengelig, det vil si både reguleringer og tilskuddsmidler, må vi ha nødvendig fleksibilitet til å endre den offentlige innsatsen på området når utviklingen tilsier det. Sektoren er i rivende utvikling, og jeg mener derfor at det ikke er hensiktsmessig å etablere en detaljert langtidsplan som skal gjelde fem eller ti år fram i tid. Dette skyldes at endringene i sektoren som sagt skjer raskt og kan være vanskelige å forutse.

Regjeringen jobber allerede langsiktig gjennom ulike tiltak knyttet til viktigheten og kritikaliteten av digital infrastruktur, i stor grad iverksatt gjennom underliggende etater. Disse tiltakene omfatter f.eks. regionale risiko- og sårbarhetsanalyser av den digitale infrastrukturen, programmet for forsterket ekom og bredbåndstilskudd i områder uten grunnlag for kommersiell utbygging, for å nevne noen.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg takkar for innlegget og kommentarane frå statsråden på framlegget til Venstre.

Noko statsråden ikkje tok opp, er at regjeringa – trass i det statsråden seier – har fått ganske tunge råd frå instansar som Nasjonal sikkerheitsmyndigheit og totalberedskapskommisjonen, om at det særleg på grunn av ein ny sikkerheitspolitisk situasjon er tilrådeleg å lage nettopp denne langtidsplanen for den nasjonale digitale infrastrukturen med eit 10–20-årsperspektiv.

Det at ein stor del av infrastrukturen blir bygd ut i privat regi, meiner eg og Venstre ikkje er eit sterkt argument mot å laga den overordna planen, for det handlar nettopp om samordningsrolla og ikkje minst den nye sikkerheitspolitiske situasjonen, som handlar om kor robuste og trygge dei mange netta vi har, er.

Korleis tenkjer statsråden å møte dei innspela som har kome frå Nasjonal sikkerheitsmyndigheit og totalberedskapskommisjonen?

Statsråd Karianne O. Tung []: Jeg har merket meg de to rådene fra NSM og totalberedskapskommisjonen, og jeg er langt på vei enig i veldig mange av de premissene begge de to instansene legger til grunn – la det ikke være noen tvil om det. Likevel er jeg usikker og tror ikke at det akkurat nå er riktig svar på de premissene å legge en detaljert langtidsplan. Rådene fra NSM er også i hovedsak tatt med utgangspunkt i cybersikkerheten når man har snakket om den langtidsplanen.

Totalberedskapskommisjonen peker på viktigheten av tverrsektorielt samarbeid, noe som selvfølgelig er viktig i pådriverarbeidet. Det er noe vi gjør nå, når vi er i gang med arbeidet og ser ekom og kraft sammen.

Jeg må bare si at vi nå gjør regionale sårbarhetsanalyser. Finnmark er gjort, Troms er gjort, Nordland er gjort, Trøndelag er gjort. Det er viktig for å kunne legge mer langsiktige planer for hvordan vi skal jobbe med sikkerhet og beredskap i den digitale infrastrukturen.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Statsråden er også inne på dette med at regjeringa held på med ein ny nasjonal digitaliseringsstrategi, og at veldig mykje arbeid skjer. Det er sjølvsagt bra og viktig at det blir gjort. Er statsråden likevel einig i at det seier litt om at vi har kome kortare på det digitale området enn det fysiske området, når det for lengst er ei sjølvfølge at vi har dei overordna planane vi har – ikkje berre på veg og jernbane, men òg på område som forsking, der det er eit stort innslag av private midlar og privat finansiering? På det digitale området, som er så viktig i all infrastruktur, er ein ikkje komen dit at det er ei overordna sak som går til Stortinget, på linje med fysisk infrastruktur, forsking og andre ting. Seier det noko om at det digitale ikkje har høg nok status i det politiske miljøet enno?

Statsråd Karianne O. Tung []: Jeg er litt usikker på hva spørsmålet egentlig er, men la meg få kommentere det lite grann.

Stortinget behandler digitalisering på veldig mange måter, både gjennom statsbudsjettet, RNB – som blir framlagt i dag – og nå gjennom forslaget til ny ekomlov som ligger i transport- og kommunikasjonskomiteen. Det er en veldig omfattende og ikke minst viktig lov. Jeg er uenig med representanten Fagerås, som her i stad sa at vi ikke kan overlate det til markedet alene. Nei, vi overlater det ikke til markedet alene, vi regulerer det gjennom å legge fram en lov som gir langsiktighet og forutsigbarhet for markedsaktørene. Bredbåndsutbyggingen i områder hvor det ikke er kommersielt lønnsomt, er Stortinget med og tar stilling til.

Vi skal legge fram en ny digitaliseringsstrategi. Jeg er opptatt av at Stortinget skal få lov til å være med og diskutere den. Hvordan vi skal gjøre det, må vi komme tilbake til, men det er viktig for meg at Stortinget er involvert og får muligheten til både å kommentere og gi sitt syn på den i en eller annen form.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Det siste signalet er eg veldig glad for, og eg vil rose statsråden for at denne digitaliseringsstrategien også – på eit eller anna vis, som statsråden seier – skal drøftast med Stortinget. Det ser vi fram til, og det kjem vi frå Venstre si side til å passe på at blir følgt opp, for det trur eg er rett og klokt gjort.

Eit siste spørsmål frå mi side går på at statsråden har argumentert med at utviklinga på dette området går så fort at det har vist seg prematurt å setje mål, som breibandmål osv. Det er likevel ein interessant refleksjon at dei private tilbydarane, som står for det alt vesentlege av investeringar i digital infrastruktur, klarar å legge langsiktige planar. Dei blir sjølvsagt endra frå år til år, men dei klarar å ha ei langsiktigheit i det det gjer, medan staten – meiner statsråden – ikkje kan leggje denne type langtidsplanar fordi ting endrar seg så fort.

Kvifor er dette vanskelegare å gjere for staten enn for dei private aktørane på området?

Statsråd Karianne O. Tung []: Hovedargumentet for at jeg ikke mener det er riktig å lage en langtidsplan for digital infrastruktur, handler om at 90 pst. av dette markedet består av private aktører. Å legge en plan for 5, 10, kanskje 15 år fram i tid, hvor man legger såpass store føringer på private aktører, mener jeg ikke nødvendigvis blir riktig. At vi i fellesskap kan diskutere hvordan vi skal klare å planlegge for dette, er undertegnede meget innstilt på å gjøre, men jeg tror ikke en plan som NTP er helt riktig.

Vi jobber med mål hele tiden. Vi har et mål om 100 Mbit/s innen 2025. Det er ikke det at vi ser at det begynner å bli lite kapasitet i dag – det er nok – men vi går videre. Dette er et område som er i kontinuerlig utvikling. Som representanten også skriver i forslaget sitt, kommer vi på en måte aldri i mål, for utviklingen går fort. Da må vi legge til rette for at vi sørger for det som er viktig, nemlig at alle kommer seg på nett, og at vi kan bo og jobbe hvor som helst i dette landet.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) [] (leiar i komiteen): Ein god, framtidsretta og moderne infrastruktur er avgjerande viktig for å leggje til rette for vekst og utvikling, for å leggje til rette for at folk skal kunne bu, arbeide og leve eit godt liv i heile Noreg. Det å ha eit fokus på sikkerheit og beredskap i eit land som Noreg, med dei nye utfordringane, den endra sikkerheitspolitiske situasjonen som er rundt oss, og eit gjennomdigitalisert samfunn som det norske, er utruleg viktig, og òg å ha fokus på både gode nett og ei kraftfull satsing på utbygging av digital infrastruktur, òg knytt til korleis vi varetek sikkerheit. Dette har vi jobba med målretta over tid frå Senterpartiet og Arbeidarpartiet si side i regjering, og gjennom godt samspel med dei ulike private aktørar som finst innanfor ekomsektoren, bl.a. når det gjeld utbygging.

Som statsråden er inne på, har vi tydelege ambisjonar og mål knytte til utbygging av den digitale infrastrukturen – ein klar ambisjon om at 100 pst., altså alle, både husstandar og næringsdrivande, skal ha tilgang til høghastigheitsbreiband innan utgangen av neste år. Vi er godt i gang med det arbeidet, ikkje minst gjennom dei store investeringane som private aktørar gjer, men òg gjennom ein forsterka innsats frå regjeringa si side og med støtte frå SV i denne salen.

Eg registrerer at Venstre ytrar seg når det gjeld Høgre sine kommentarar på at det er private som i større grad skal vareta utbygginga. Det skjønar eg, det er rett å gjere, for Høgre har i sine alternative budsjett føreslått massive kutt i den statlege overføringa til utbygging av breiband. Det er framleis slik at dei private aktørane står for dei største investeringane, men staten må bidra i område der ikkje marknaden ordnar opp, og slik at vi skal sørgje for gode løysingar i heile Noreg.

Så har regjeringa òg satsa tungt på auka sikkerheit innanfor nettet og òg på å redusere sårbarheit. Det eine er det som går på regional risiko- og sårbarheitsanalyse, som ein no gjennomfører i fylke etter fylke. Ein gjennomfører konkrete tiltak i oppfølginga av det som kjem fram i dei analysane gjennom å fortsetje arbeidet med å forsterka ekom, og òg gjennom å fremje forslag om regulering og nye reguleringar av datasenter, som eksempel. Ein har òg underlagd ny verksemd sikkerheitslova, òg på sjøfiberområdet, som har vore viktig for sikkerheit og kontroll i ein omskifteleg kvardag rundt oss. Så regjeringa jobbar operativt med desse spørsmåla, og det kjem ein nasjonal digitaliseringsstrategi, som òg vil følgje opp det vidare arbeidet knytt til digital infrastruktur.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel